DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Procurorii suedezi au anunţat marţi că vor ancheta o plângere împotriva unui candidat de top al partidului populist de dreapta Democraţii suedezi pentru Parlamentul European, relatează dpa, potrivit agerpres.

Procurorul şef Anders Jakobsson a declarat pentru postul suedez de radio că ancheta va stabili dacă există un motiv pentru a deschide o investigaţie preliminară asupra unui posibil abuz sexual.


Citește și : Theresa May va cere parlamentarilor un vot asupra unui nou referendum şi sprijin transpartinic pentru acordul Brexit

Politicianul, Peter Lundgren, a recunoscut în cursul weekendului, contactat de cotidianul Expressen, că a atins sânii unei colege de partid la o petrecere de anul trecut, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului.

Lundgren, care şi-a cerut scuze, încearcă să obţină un al doilea mandat în Parlamentul European.

Expressen citează o conversaţie telefonică înregistrată în care femeia în cauză a discutat despre această chestiune cu Kristina Winberg, o altă membră a partidului Democraţii suedezi aleasă în Parlamentul European în 2014.

Într-o încercare de a dezamorsa incidentul, partidul a dat publicităţii luni seară o înregistrare în care femeia şi Lundgren discutau acest incident şi conveneau că este ceva care ţine de trecut. Femeia a spus că nu vrea să anunţe poliţia.

Kristina Winberg a negat că a furnizat înregistrarea convorbirii, dar nu mai este în graţiile partidului.

Duminică, ea a fost scoasă de pe lista de candidaţi, dar partidul a afirmat că nu există nicio legătură între evenimente.

Între timp, Lundgren a anulat mai multe dezbateri privind alegerile europene până joi.

Citește și : SUA interceptează şase avioane ruseşti într-o zonă tampon din largul coastei statului Alaska

Jimmie Akesson, lider al Democraţilor suedezi, a declarat luni că a discutat cu femeia pipăită de politician înainte de a accepta scuzele lui Lundgren.

Potrivit sondajelor, formaţiunea eurosceptică Democraţii suedezi ar putea câştiga cel puţin încă un loc un plus, faţă de cele două obţinute la precedentele alegeri, în Parlamentul European.

În Suedia, alegerile europene au loc duminică.