DISTRIBUIȚI
Facebook

Un britanic plecat în Siria pentru a lupta contra organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI) a fost condamnat joi la un an de închisoare întrucât s-a antrenat împreună cu mişcarea Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată teroristă de Regatul Unit, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aidan James (29 de ani) a fost condamnat de tribunalul penal Old Bailey la un an de închisoare pentru participare la o organizaţie teroristă şi la trei ani de închisoare pentru trafic de cocaină, pedepse pe care el trebuie să le efectueze consecutiv.


Citește și : Autoritățile turce au arestat 17 străini suspectaţi de legături cu islamiștii

Este prima dată când un cetăţean britanic este judecat pentru că s-a deplasat în Siria pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Originar din Formby (nordul Angliei), Aidan James încercase de mai multe ori să intre în armata britanică, dar fusese refuzat din cauza stării sănătăţii sale mintale. În cele din urmă, în 2017 el a plecat în Siria şi ulterior a ajuns într-o tabără de refugiaţi în Irak, unde membri ai PKK l-au învăţat să mânuiască armele.

Citește și : Cel puţin 48 de morţi în urma inundaţiilor din Kenya

Avocatul său, Andrew Hall, a subliniat că Aidan James suferea de probleme personale şi a trecut printr-o ”separare dificilă” de mama copilului său, context în care a decis să plece în Siria.

”Intenţia sa era de a pleca în Siria şi de a lupta contra Statului Islamic şi el şi-a păstrat această intenţie în timpul perioadei din Irak şi Siria”, a pledat Hall, precizând că scopul lui Aidan James nu a fost de a lupta alături de PKK.