DISTRIBUIȚI
cotidianul.md
Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit 'People's March for Europe', in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017. REUTERS/Tolga Akmen

Comerţul în multe economii emergente din Europa și Turcia va fi afectat în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană (UE) fără un acord de tranziţie, conform unui raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD) publicat vineri, potrivit Reuters, scrie mediafax.

BERD, care pompează în fiecare an miliarde de euro în Europa de Est și Turcia, a declarat că un procent de 6,8% din exporturile interne pe valoarea adăugată combinată a celor două regiuni va fi afectat de eventualele întreruperi ale legăturilor comerciale.


Citește și : Comisia Europeană: „12 aprilie este noul 29 martie”

Cota cea mai mare în acest sens va fi înregistrată de Cipru, Turcia și Polonia, pentru care piața britanică constituie 7,9-9,1% din volumul total al exporturilor, informează instituția financiară.

Un Brexit fără acord nu va afecta Europa de Est şi Turcia doar din perspectiva comerţului direct, ci și din punct de vedere al exporturilor indirecte, din cauza lanţului valoric interconectat la nivel european, avertizează BERD, dând drept exemplu componentele auto exportate din Slovacia în Germania, care sunt asamblate şi exportate sub formă de produs finit în Marea Britanie.

Există însă probabilitatea ca volumul tranzacțional afectat să fie redus. În medie, acesta a reprezentat doar 0,9% din producția totală a țărilor acoperite de BERD în 2015, conform raportului.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit