DISTRIBUIȚI
Evening Standard

Fostul ministru de finanţe britanic, Philip Hammond, l-a avertizat miercuri pe noul premier Boris Johnson că un Brexit fără acord ar ‘trăda’ votul de la referendumul din 2016 în favoarea separării de Uniunea Europeană, potrivit AFP, scrie agerpres.

‘Un Brexit fără acord ar fi o trădare a rezultatului referendumului din 2016’, a denunţat Philip Hammond într-un editorial publicat miercuri în paginile The Times. ‘A pretinde că alegătorii în favoarea unei ieşiri din UE au votat pentru un Brexit fără acord este o distorsionare a adevărului’, adaugă el.


Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

În timpul campaniei pentru referendum, la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, condiţiile separării nu au făcut obiectul unei dezbateri, aminteşte AFP.

Şeful guvernului britanic, care i-a succedat Theresei May în funcţie la 24 iulie, a asigurat că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, ziua prevăzută pentru Brexit, indiferent dacă se va reuşi sau nu să fie renegociat acordul de ieşire încheiat între fostul premier şi Bruxelles.

Or, potrivit fostului ministru de finanţe, premierul adoptă în prezent o ‘poziţie distructivă’ pentru a renegocia şi grăbi Regatul Unit spre o ieşire fără acord, cerând nu doar ‘modificări semnificative’ ale dispoziţiei controversate privind plasa de siguranţă de la graniţa cu Irlanda, ci şi ‘retragerea totală’ a acesteia.

‘Persoane care nu au fost alese în urma unui vot şi care trag sforile acestui guvern ştiu că aceasta este o cerere pe care UE nu o poate satisface şi nu îi va da curs’, a avertizat Hammond, făcând aluzie la Dominic Cummings, consilierul special al lui Boris Johnson, considerat ‘creierul’ campaniei pentru referendum.

Plasa de siguranţă prevede că întregul Regat Unit rămâne în uniunea vamală dacă nu se găseşte o soluţie mai bună la finalul discuţiilor privind viitoarea relaţie între UE şi Londra pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord (provincia britanică) şi Republica Irlanda (membră a UE).

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

Alţi ‘grei’ de la Londra se opun strategiei lui Boris Johnson, care nu exclude posibilitatea suspendării parlamentului în octombrie pentru a împiedica deputaţii să blocheze o ieşire fără acord.

‘Dacă va exista o încercare de a ocoli, de a nesocoti sau – Doamne fereşte! – de a suspenda parlamentul (…) mă voi bate cu toate forţele mele pentru a împiedica’ această evoluţie, a declarat marţi seara John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor.