DISTRIBUIȚI

Antarctica va pierde în curând un bloc de gheaţă cu o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri, potrivit NASA, ceea ce va genera un aisberg de două ori mai mare decât oraşul New York, relatează EFE, potrivit agerpres.

NASA a asigurat într-un comunicat că blocul de gheaţă se va desprinde printr-o fisură care a apărut în octombrie 2016 şi care nu încetează să crească.


Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

Cercetătorii americani nu au precizat momentul în care se va petrece acest lucru, dar au avertizat că această rupere a banchizei ar putea afecta restul platformei continentale şi, prin urmare, întreaga infrastructura ştiinţifică amplasată în acea regiune.

În comunicatul său, NASA a comparat o fotografie a acestei zone realizate cu ajutorul satelitului Landsat în ianuarie 1986 cu o altă imagine din ianuarie 2019, în care se vede cum falia se întinde de la vest spre est.

Când această fisură se va întâlni cu o alta care se întinde de la sud la nord, întregul teritoriu va deveni un uriaş aisberg, cu o direcţie imprevizibilă şi cu un impact important asupra restului suprafeţei Antarcticii.

A doua fisură exista deja şi s-a menţinut stabilă timp de 35 ani, potrivit NASA, dar ea a crescut brusc şi s-a extins spre nord, cu o viteză de 4 kilometri pe an.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Deşi aisbergul care se va forma pare gigantic, în realitate se încadrează în standardele Antarcticii, notează NASA, care a subliniat însă că „va fi semnificativ”. „S-ar putea să fie cel mai mare aisberg monitorizat după debutul observaţiilor din 1916, de la cel desprins din banchiza Brunt”, notează agenţia americană pe site-ul său.

Extinderea fisurilor care fracturează suprafaţa Antarcticii suscită îngrijorare faţă de securitatea persoanelor care lucrează pe acest continent de gheaţă, mai ales pentru cercetătorii din Staţia Halley, deţinută de British Antarctic Survey.

Această bază, care este una dintre staţiile principale cu rol de monitorizare a Pământului, atmosferei şi spaţiului, funcţionează în general tot anul, dar a fost închisă de două ori în ultima perioadă din cauza crevaselor imprevizibile apărute pe suprafaţa gheţii.