DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un bebeluş afgan dat soldaţilor americani de către părinţii săi, pe 19 august, în haosul de pe aeroportul din Kabul, este încă dispărut, transmite Reuters, scrie news.ro

Mirza Ali Ahmadi şi soţia sa Suraya se aflau pe 19 august în faţa porţilor aeroportului din Kabul, împreună cu cei cinci copii ai lor, când un soldat american, aflat de partea cealaltă a gardului, i-a întrebat dacî au nevoie de ajutor.


Citește și : Inundaţiile fac ravagii în Bosnia (VIDEO)! Capitala ţării ‘s-a scufundat’ în BEZNĂ!

Temându-se ca bebeluşul lor de două luni, Sohail, sî nu fie zdrobit în înghesuială, părinţii l-au înmânat soldatului, crezând că vor ajunge în curând la intrare, care era la doar 5 metri distanţă. Dar în acel moment, a spus Mirza Ali, talibanii, care au preluat rapid ţara în timp ce trupele americane se retrăgeau, au început să respingă sute de evacuaţi.

Restului familiei i-a luat mai mult de o jumătate de oră să ajungă de cealaltă parte a gardului aeroportului. Odată ce au ajuns înăuntru, Sohail nu a mai fost găsit nicăieri. Mirza Ali, care a spus că a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA timp de 10 ani, a început să-i întrebe cu disperare pe fiecare oficial pe care l-a întâlnit despre locul în care se află copilul său. El a spus că un comandant militar i-a spus că aeroportul este prea periculos pentru un copil şi că ar fi putut fi dus într-o zonă specială pentru copii. Dar când au ajuns acolo, era gol.

”A mers cu mine prin aeroport pentru a căuta peste tot”, a spus Mirza Ali într-un interviu printr-un traducător. El a spus că nu a primit niciodată numele comandantului, deoarece nu vorbea engleză şi se baza pe colegii afgani de la ambasadă pentru a-l ajuta la comunicare. Au trecut trei zile.

”Am vorbit cu mai mult de 20 de persoane. I-am întrebat despre copilul meu pe fiecare ofiţer, militar sau civil pe care i-am întâlnit în cale”, a spus el.

El a spus că unul dintre oficialii civili cu care a vorbit i-a spus că Sohail ar fi fost evacuat singur.

”Au spus ”nu avem resurse pentru a ţine copilul aici”.

Mirza Ali, 35 de ani, Suraya, 32 de ani, şi ceilalţi copii ai lor, de 17, 9, 6 şi 3 ani, au fost urcaţi într-un zbor de evacuare către Qatar şi apoi către Germania şi în cele din urmă au aterizat în Statele Unite.

Familia se află acum la Fort Bliss din Texas, împreună cu alţi refugiaţi afgani care aşteaptă să fie reinstalaţi undeva în Statele Unite. Nu au rude aici.

Mirza Ali a spus că a văzut alte familii predându-şi copiii peste gardul aeroportului din Kabul soldaţilor, în acelaşi timp.

Citește și : Coastele britanice sunt luate cu asalt! Sute de migranţi au traversat Canalul Mânecii într-o singură zi

Un clip video cu un copil mic într-un scutec care este ridicat peste gardul cu sârmă ghimpată a devenit viral pe reţelele de socializare. Mai târziu, acesta a fost reunit cu părinţii lui.

De când copilul său a dispărut, datelesunt neclare, a spus Mirza Ali. Fiecarei persoane pe care o întâlneşte, lucrători umanitari, oficiali americani, le spune despre Sohail.

”Toată lumea promite că va face tot posibilul, dar sunt doar promisiuni”, a spus el.

Un grup de sprijin pentru refugiaţi afgani a creat un semn ”Missing Baby” cu poza lui Sohail pe el şi îl circulă printre reţelele lor în speranţa că cineva îl va recunoaşte.

Un oficial al guvernului american familiarizat cu situaţia a declarat că acest caz a fost semnalat tuturor agenţiilor implicate, inclusiv bazelor din SUA şi locaţiilor din străinătate.

Copilul a fost văzut ultima dată fiind predat unui soldat american în timpul haosului de pe aeroportul din Kabul, dar ”din păcate nimeni nu poate găsi copilul”, a spus oficialul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă al SUA, care supraveghează eforturile de relocare, au trimis întrebări cu privire la această problemă către Departamentul de Stat, deoarece separarea a avut loc în străinătate. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că guvernul lucrează cu parteneri internaţionali şi comunitatea internaţională ”pentru a explora toate căile de localizare a copilului, care includ o alertă internaţională de culoare chihlimbar, care a fost emisă prin Centrul Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi”.

Suraya, care a vorbit şi prin intermediul unui traducător, a spus că plânge de cele mai multe ori şi că ceilalţi copii ai săi sunt tulburaţi.

”Tot ce fac este să mă gândesc la copilul meu. Toţi cei care mă sună, mama mea, tatăl meu, sora mea, toţi mă mângâie şi spun „nu-ţi face griji, Dumnezeu este bun, fiul tău va fi găsit”, a spus Suraya.