DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Un bărbat şi-a dat foc vineri după-amiaza în piaţa Sf. Vaclav din Praga, locul unde în urmă cu 50 de ani studentul Jan Palach s-a autoincendiat pentru a protesta împotriva invaziei sovietice, au anunţat poliţia şi serviciile de salvare citate de AFP, scrie agerpres.

„Potrivit primelor informaţii, în jurul orei 15.00 (14.00 GMT) bărbatul s-a stropit cu un material inflamabil şi şi-a dat foc”, a transmis poliţia pe Twitter. Flăcările au fost stinse de trecători, a mai menţionat poliţia.


Citește și : Bulgaria: 43 de arestări în cadrul unei operaţiuni împotriva finanţării terorismului internaţional

Bărbatul în vârstă de 54 de ani, care a suferit arsuri pe circa 30% din suprafaţa corpului, în special la cap şi mâini, se află în prezent în comă indusă la un spital din Praga. Identitatea şi motivele gestului său nu au fost deocamdată precizate.

La 16 ianuarie, Republica Cehă a marcat 50 de ani de la autoincendierea studentului la filozofie Jan Palach, în vârstă de 20 de ani, în semn de protest împotriva invaziei sovietice care înăbuşise, în august 1968, mişcarea reformatoare „Primăvara de la Praga”. Jan Palach a murit la spital trei zile mai târziu, iar la funeraliile care au fost organizate la 25 ianuarie 1969 au venit mii de cetăţeni de toate vârstele, marşul funerar transformându-se într-o manifestaţie publică împotriva forţelor Pactului de la Varşovia.

Citește și : Soţia fostului director al Interpolului Meng Hongwei, cere azil în Franţa