DISTRIBUIȚI
Reuters

Un avion de luptă al forţelor aeriene suedeze s-a prăbuşit în sudul ţării scandinave, după ce a lovit un stol de păsări.
Pilotul aeronavei a reuşit să se catapulteze la timp şi a fost transportat la spital.

Armata suedeză a confirmat oficial acest accident şi a precizat că aparatul de zbor era un Jas Gripen.


Starea de sănătate a pilotului este bună şi se pare că nimeni altcineva nu a mai fost rănit, se arată într-un comunicat al FOrţelor Aeriene Suedeze, preluat de Local Sweden.

A Swedish JAS Gripen fighter plane has crashed in southern Sweden’s Ronneby after a collision with a bird. The pilot ejected and is being taken to hospital for a checkup. https://t.co/qoRf9ZpQBu via @radiosweden pic.twitter.com/Yzn4nsSijk

Accidentul s-a produs la o distanţă de opt kilometri nord de o bază aeriană militară, un loc izolat şi împădurit din apropiere de oraşul Ronneby, în sudul Suediei, fără să se înregistreze victime.

Pilotul efectua o misiune de antrenament cu un Jas Gripen, un avion de vânătoare fabricat de către producătorul suedez Saab. El a fost transportat la spital pentru a efectua o serie de examene.

Nu este ceva rar ca avioane să intre în coliziune cu păsări în Suedia, unde 400 de incidente de acest fel au loc în fiecare an, a declarat un analist de la Agenţia suedeză de Transporturi, Charlotte Billgren, contactată de către agenţia de presă TT, transmite şi agerpres.

Grupul suedez de apărare şi aeronautică Saab, care produce avioane de luptă Gripen, utilizate de către forţele aeriene braziliene, ungare, thailandeze şi sud-africane – şi care încearcă să pătrundă pe piaţa indiană -, nu este la primul său accident.

În 2017, un pilot thailandez a murit într-un accident al avionului său, un JAS 39 Gripen, în timpul unui show aviatic. În 2015, un Gripen închiriat de către Ungaria a fost avariat după ce a derapat pe o bază aeriană cehă.