DISTRIBUIȚI
Tass

Un avion de linie rus a fost nevoit să-şi schimbe traiectoria pentru a evita o aeronavă-spion a NATO care traversa culoarul său de zbor pe deasupra Mării Negre, au raportat autorităţile ruse citate duminică de AFP, potrivit agerpres

Avionul spion a „coborât rapid”, traversând ruta prevăzută a avionului Airbus al companiei Aeroflot care zbura de la Tel Aviv la Moscova, cu 142 de persoane la bord, a anunţat sâmbătă seara Agenţia federală rusă pentru transportul aerian, citată de Intefax.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

În consecinţă, direcţia şi altitudinea zborului comercial au fost imediat modificate, a precizat agenţia, adăugând că echipajul avionului spion nu a răspuns la mesajele controlorilor aerieni.

Interfax a mai relatat că avionul Aeroflot a plonjat 500 de metri pentru a păstra distanţa de aparatul de recunoaştere, pe care piloţii l-au putut observa din cockpit.

Şi un avion privat care zbura către Skopje de la Soci şi-a modificat traiectoria din cauza avionului spion, a mai indicat agenţia pentru transport aerian.

Aceasta denunţă totodată „activitatea intensificată a avioanelor NATO în apropierea graniţelor Rusiei”, care „creează un risc de incidente periculoase implicând aeronave civile”, şi notează că intenţionează să „protesteze” pe cale diplomatică.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Nu se precizează ţara de unde provenea avionul spion, dar potrivit media ruse autorităţile au trimis vineri avioane de vânătoare în regiunea Mării Negre pentru a escorta două avioane de recunoaştere americane.

Incidentul survine pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi state occidentale care acuză Moscova că a mobilizat forţe la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii.