DISTRIBUIȚI

Un autoportret al lui Max Beckmann, reprezentant de seamă al expresionismului german, a fost adjudecat joi contra unei sume record pentru o licitaţie desfăşurată în Germania, potrivit AFP şi agerpres.

Pictura a fost adjudecată pentru 20 de milioane de euro. Suma totală, care ia în seamă comisioanele şi impozitele, se ridică la 23,2 milioane de euro, a precizat o reprezentantă a casei de licitaţii Grisebach.


Citeşte şi: TERMINATOR devine realitate! Poliţia din San Francisco vrea să autorizeze foloseasirea roboţilor-ucigaşi – Black News

Precedentul record în Germania era deţinut de un alt tablou de Beckmann, ”The Egyptian Woman”, vândut în 2018 contra sumei de 4,7 milioane de euro.

Nu este însă un record la nivel global pentru un tablou de Beckmann vândut la licitaţie. Cel mai ridicat preţ până în prezent a fost atins în 2017 în urma unei licitaţii organizate de casa Christie’s din Londra: este vorba despre tabloul ”Bird’s Hell”, o alegorie puternică a Germaniei naziste, adjudecat pentru 36 de milioane de lire sterline (41 de milioane de euro la vremea respectivă).

Tabloul de Beckman prezentat joi de casa de licitaţii Grisebach este considerat o capodoperă: ”Selbstbildnis gelb-rosa” (”Autoportret galben-roz”), aflat în proprietate privată de la crearea sa în 1943, îl reprezintă pe artist în timpul exilului său în Ţările de Jos după ce a fugit din Germania nazistă.

Oferit soţiei sale, Mathilde, supranumită Quappi, care l-a păstrat până la moartea ei, în 1986, acest tablou a rămas timp de decenii într-o colecţie privată elveţiană şi nu a mai fost expus public de la mijlocul anilor 1990.

În timpul vieţii, Beckmann (1884-1950) s-a bucurat de succes în Germania, până când naziştii au numit arta sa „degenerată” şi au scos-o din muzeele germane în 1937. Sinţindu-se din ce în ce mai ameninţat, artistul şi-a părăsit patria plecând în exil la Amsterdam, unde a trăit timp de un deceniu înainte de a se muta în Statele Unite.

Beckmann a murit la vârsta de 66 de ani în urma unui infarct pe când se îndrepta spre Metropolitan Museum of Art de New York, unde este expus autoportretul său în jachetă albastră.

Citeşte şi: Zelenski anunţă limitarea activităţilor organizaţiilor religioase afiliate Moscovei

Tablourile lui Beckmann, considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, au cunoscut creşteri semnificative ale preţurilor în ultimele decenii.

Potrivit unui clasament al AFP, recordul absolut – din toate timpurile – pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut de ”Salvator Mundi”, de Leonardo de Vinci, adjudecat în noiembrie 2017 contra sumei de 450,3 milioane de dolari în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitaţii Christie’s.