DISTRIBUIȚI
Politico

O nouă numărare a voturilor exprimate în alegerile prezidenţiale americane din 2020 a confirmat, după luni de controversă, faptul că Donald Trump a fost înfrânt de către Joe Biden în Maricopa, un comitat mare din statul Arizona, potrivit unui audit, relatează AFP , scrie news.ro .   

Diferenţa cu care democratul a obţinut victoria este chiar un pic mai mare decât dea anunţată după scrutin, în urma căruia Joe Biden a obţinut o vctorie – cu 45.500 de voturi mai multe faţă de Donald Trump – în comitatul Maricopa, potrivit acestui audit finanţat de către republicani şi realizat de către o firmă fără experenţă pe piaţa electorală, Cyber Ninjas.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Aceste date – publicate după alte două audituri anterioare, care nu au descoperit nici ele vreo eroare în rezultat – nu l-au împiedicat însă pe Donald Trump să continue să spună că i-au fost ”furate” alegerile.

Această acuzaţie a alimentat furia atacatorilor Capitoliului, la 6 ianuarie.

Însă aceste date confirmă ceea ce era deja evient – şi anume că rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 nu poate fi altul.

Miliardarul republican care lasă să planeze ideea unei noi candidaturi în 2024, a respins vineri aceste concluzii în cifre.

El şi-a scos în faţă acuzaţiile cu privire la fraude electorale prezentate în acelaşi raport de audit şi detaliate la prezentarea acestuia, vineri după-amiaza (ora locală) de către cei care au cerut auditul – republicani din Senatul Arizonei.

Aceste acuzaţii au fost respinse – una câte una – în direct, vineri, pe Twitter, de către autorităţile din comitatul Maricopa.

”Acest audit este o mare victorie a democraţiei şi o mare victorie pentru noi. Acest lucru arată cât de corupte au fost alegerile”, afirmă într-un comunicat Donald Trump.

Aceste concluzii ”ar trebui săîncheie această poveste. Tot restul este doar agitaţie”, a declarat, din contră, reprezentantul republican al organizării alegerilor în comitatul Maricopa, Jack Sellers.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

”Asta înseamnă că (…) rezultatele reflectă voinţa alegătorilor”, a subliniat el.

Joe Biden a obşinut o victorie în alegerile prezidenţiale – cu peste şapte milioane de voturi mai multe decât Donald Trump.