DISTRIBUIȚI
In this photo taken on March 27, 2018, US artist Jeff Koons poses with his piece 'Gazing Ball (Bottlerack)', 2016, during an interview with AFP in Hong Kong. Koons' brash voluptuous works of pop art come with stellar price tags but the appetite for big-name contemporary pieces is growing in Asia. / AFP PHOTO / Anthony WALLACE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo credit should read ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

Artistul american Jeff Koons a fost condamnat în apel în Franţa pentru contrafacere, după ce a reprodus în sculptura sa intitulată „Naked”, reprezentând doi copii goi, o imagine a fotografului francez Jean-Francois Bauret, informează AFP, potrivit agerpres.

Printr-o decizie anunţată sâmbătă, Curtea de Apel din Paris a confirmat o hotărâre din 2017 care condamna compania Jeff Koons LLC şi muzeul parizian Centre Pompidou, unde opera de artă trebuia să fie expusă, să plătească împreună despăgubiri de 20.000 de euro pentru posesorii drepturilor de autor asupra acelei fotografii, cu titlu de prejudiciu moral şi patrimonial.


Citește și: Un militar venezuelean a fost ucis în sudul țării

Jeff Koons LLC va trebui să plătească suma suplimentară de 4.000 de euro familiei fotografului Bauret, pentru faptul că a reprodus opera litigioasă pe site-ul său. Artistul american, unul dintre cei mai bine cotaţi din lume, nu a fost însă condamnat cu titlu personal.

„Este a treia decizie dată în Franţa împotriva lui Jeff Koons”, a subliniat avocatul Jean Aittouares, avocatul familiei Bauret, care a evocat şi „o formă de discreditare pentru demersul artistic” al artistului plastic american.

„Tribunalul a considerat că opera sa nu se încadra în normele libertăţii de exprimare, ci era pur şi simplul rodul unei contrafaceri”, a adăugat avocatul.

Lucrarea în cauză, intitulată „Naked” şi realizată în 1988, trebuia să fie expusă în cadrul unei spectaculoase retrospective consacrate lui Jeff Koons de Centrul Pompidou de artă contemporană din Paris, din noiembrie 2014 până în aprilie 2015.

Sculptura nu a mai putut fi expusă în cele din urmă, motivul oferit oficial referindu-se la avarii suferite în timpul transportului. Însă imaginea sa a fost reprodusă pe diverse obiecte conexe expoziţiei şi aflate în vânzare publică, fiind prezentată şi în numeroase reportaje.

Această sculptură în porţelan, cu o înălţime ce depăşeşte cu puţin pragul de un metru, reprezintă doi copii goi: un băieţel care oferă unei fetiţe un buchet de flori, cu câteva elemente de decor kitsch (inimioare roşii, flori colorate…). Un exemplar din seria „Naked” a fost vândut cu 8 milioane de dolari în 2008.

Citește și: Antiaeriana siriană a tras după rachetele israeliene

Justiţia franceză a considerat că această sculptură este într-adevăr „o contrafacere”, care a preluat „combinaţia de caracteristici ce dezvăluie originalitatea fotografiei ‘Enfants’, realizată de Jean-Francois Bauret”, difuzată în 1975 sub forma unei cărţi poştale şi reprezentând doi copii goi aflaţi într-o poziţie identică.

Jeff Koons, care a fost condamnat în 2018 pentru faptul că a copiat o altă operă – logoul unei mărci franceze feminine de pret-a-porter, Naf-Naf -, a fost condamnat de asemenea pentru plagiat în Statele Unite. El se apără în instanţe vorbind despre „arta însuşirii”.