DISTRIBUIȚI
afp

Arhitectul şef care a lucrat la restaurarea catedralei din Koln (Germania), a declarat că lucrările de reconstrucţie ale catedralei Notre-Dame după puternicul incendiu produs luni după-amiază ar putea dura câteva zeci de ani, informează marţi DPA, potrivit agerpres.

„Să speculăm, acum, cât vor dura lucrările şi care vor fi costurile, este ca şi cum ne-am uita într-un glob de cristal. Însă dacă judecăm doar după ceea ce s-a văzut la televizor, lucrările de reparaţii nu se vor încheia după doar câţiva ani, ci vor continua vreme de decenii”, a declarat arhitectul Peter Fuessenich pentru DPA.


Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Următoarele câteva zile au, de acum, o importanţă crucială pentru viitorul catedralei, mai susţine expertul german. Bolţile de piatră de sub şarpantele acoperişului care au ars au fost îmbibate de apa folosită la stingerea incediului. Acest lucru a făcut să le crească foarte mult greutatea. „Vor trebui să aştepte câteva zile pentru a vedea dacă bolţile pot suporta această greutate”, a precizat el.

Distrugerea şarpantelor catedralei Notre-Dame reprezintă, în sine, o pierdere inestimabilă pentru că, în mare parte, acestea erau cele instalate în secolul XIII.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Catedrala din Koln are şarpantele făcute din fier şi datează din secolul XIX. „Prin comparaţie cu cele din lemn (cum au fost cele de la Notre-Dame n.r.), acestea nu ard direct. Însă dacă izbucneşte un astfel de incendiu puternic, vor exista consecinţe pentru că şarpantele din fier se deformează din cauza căldurii”, a adăugat Fuessenich.