DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un apicultor în vârstă de 64 de ani a fost arestat miercuri de poliţia elenă sub acuzaţia că s-ar afla la originea incendiului de vegetaţie care a avariat mai multe locuinţe pe muntele Penteli, la periferia de nord a Atenei, a declarat pentru AFP un reprezentant al pompierilor, potrivit agerpres.  

Bărbatul, reţinut încă de marţi, urmează să apară miercuri în faţa procurorului. El este suspectat că a dat foc unor grămezi de frunze uscate în apropiere de stupii săi din Stamata, de unde a pornit incendiul, conform ministerului pentru protecţie civilă.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Alte patru persoane au fost interogate marţi în cadrul acestei anchete, după care au fost puse în libertate de poliţia greacă.

Incendiul s-a declanşat marţi în localitatea Stamata, la aproximativ 30 de kilometri de Atena, după care s-a extins către comunele Dionysos şi Rodopoli, cuprinzând o pădure de pini, fără a produce victime omeneşti.

Miercuri incendiul era sub control, conform unui anunţ făcut de pompierii greci.

„O casă a ars şi alte doisprezece au suferit pagube, în special asupra acoperişurilor. Doisprezece autovehicule au fost carbonizate”, a precizat Protecţia civilă pentru AFP.

În total au fost mobilizaţi 310 pompieri, sprijiniţi de 10 elicoptere şi 8 avioane cisternă. Operaţiunile au fost complicate de vântul care sufla cu 38 km/h şi de temperaturile de 37 de grade Celsius.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

Flăcările s-au extins rapid în această regiune împădurită, presărată cu case. Mai mulţi locuitori şi-au părăsit casele după mesajele de alertă trimise de serviciul de protecţie civilă prin SMS.

În iulie 2018, 102 oameni au murit în localitatea de coastă Mati, din apropiere de Atena – cel mai grav bilanţ al unui incendiu de vegetaţie din Grecia.