DISTRIBUIȚI
Quora

Un apartament din Rio de Janeiro care conține bani, lucrări de artă și obiecte personale ale lui Carlos Ghosn este cel mai recent câmp de luptă dintre Carlos Ghosn, fostul președinte Nissan Motor și producătorul de automobile.

Ghosn încearcă să își recupereze „obiecte personale, documente, bani, obiecte și piese de artă” din apartamentul de la malul mării, deținut de Nissan. Compania spune că locuința ar putea conține dovezi legate de finanțele lui Ghosn, potrivit unei plângeri depuse într-o instanță braziliană săptămâna trecută, relatează mediafax.


Citeşte şi: O rusoaică este acuzată de spionaj în SUA

Disputa legala a fost acerbă în ultimele zile, arătând că Ghosn si Nissan nu se luptă doar în Japonia, unde Ghosn a fost arestat luna trecută și a fost acuzat oficial luni, ci în întreaga lume.

Familia lui Ghosn a primit un ordin favorabil de interdicție săptămâna trecută, care a fost rapid atacată.

O sursă din cadrul Nissan Brazilia a declarat luni după-amiază că familia Ghosn încă nu avea acces la apartament. Ziarul japonez Nikkei a raportat că familia a obținut o altă decizie favorabilă a instanței luni, însă un purtător de cuvânt al Nissan a declarat că firma crede că acest lucru este incorect.

Documentele judiciare anterioare neînregistrate, văzute de Reuters, arată amploarea disputei dintre Ghosn și Nissan privind accesul la apartament, unul din cele câteva din întreaga lume pe care le-a folosit. Nissan susține că Ghosn, care a fost apreciat pentru că a salvat compani din pragul falimentului, a diminat voit veniturile sale cu zeci de milioane de dolari și a deturnat fonduri corporative pentru uz personal.

Apartamentul de la Rio conține trei seifuri pe care Nissan nu le-a deschis încă, potrivit actelor din instanță. Constructorul auto le-a găsit când a făcut un audit al apartamentului, după arestarea lui Ghosn, a spus compania.

Apartamentul are, de asemenea, „mobilier de designer, obiecte de artă și obiecte decorative”, spune compania. Locuința a fost achiziționată de o filială Nissan la sfârșitul anului 2011, după deschiderea unei fabrici de automobile în orașul din apropiere, Resende.

Apartamentul a fost cumpărat în ideea că Ghosn, născut în Brazilia și care și-a păstrat cetățenia, va veni acolo în mod constant, după deschiderea fabricii, a declarat Nissan.

Apartamentul se află în cartierul Copacabana, pe o stradă care dă direct în plajele faiomoase din Rio. Un apartament din aceeași clădire a fost listat online pentru mai mult de 3 milioane de dolari.

Rechizitoriul de luni din Japonia aduce mingea înapoi în terenul partenerului de alianță al Nissan, Renault. Compania franceză, care deține o participație de 43,4% la Nissan, se pregătește pentru o reuniune a consiliului de administrație din 13 decembrie, care ar putea lua în discuție viitorul lui Ghosn drept președinte și director executiv al companiei.

Renault nu l-a demis pe Ghosn, solicitând în mod repetat accesul la rezultatele investigației interne a Nissan, care a condus la arestarea sa.

Procedura judiciară în Brazilia a început pe 29 noiembrie, când un avocat al lui Ghosn a cerut unui judecător să îi permită accesul la apartamentul din Rio.

Nissan spune că accesul „reprezentă un risc incalculabil de distrugere a unor potențiale probe ale infracțiunilor”.

Citeşte şi: Cutremur puternic la nord de Antarctica

Un avocat al lui Ghosn, Jose Roberto de Castro Neves, a declarat pentru Reuters că nu știa de existența celor trei seifuri și că au existat „speculații absurde” că ar putea conține dovezi ale infracțiunilor.

„Este un tip foarte inteligent”, a declarat de Castro Neves într-un scurt interviu telefonic. „Dacă a făcut ceva rău, nu ar lăsa niciodată dovezi în apartament.”

Procurorii din Tokyo l-au acuzat pe Ghosn luni că nu și-a raportat veniturile în mod corect și au acuzat Nissan de abateri financiare. Ghosn a fost arestat în Japonia pe 19 noiembrie și este deținut într-o închisoare de la Tokyo.

Ghosn nu a făcut nicio declarație prin intermediul avocaților săi din Japonia, dar a negat acuzațiile, potrivit rapoartelor mass-media.