DISTRIBUIȚI

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au condamnat luni la 13 ani de închisoare un angajat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), sub acuzaţia de „înaltă trădare”, au informat agenţiile de presă ruse, relatează AFP, potrivit agerpres

„Judecătorii îl consideră vinovat pe Dmitri Şabanov (…) şi îl condamnă la o pedeapsă de 13 ani de închisoare”, a declarat Curtea Supremă a regiunii separatiste Lugansk, citată de agenţia Ria-Novosti.


Citește și : Ceremonia de la Abaţia Westminster s-a încheiat

Închis din aprilie, Şabanov a fost acuzat de autorităţile pro-ruse că a furnizat „informaţii confidenţiale” serviciilor de informaţii străine, inclusiv Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA.

Potrivit autorităţilor separatiste, Şabanov a comis aceste acte de „înaltă trădare” în perioada august 2021 – aprilie 2022 în timp ce lucra ca asistent de securitate al OSCE la baza de patrulare din Stahanavoskaia.

În aprilie, Ministerul Securităţii de Stat din Lugansk a declarat că i-a arestat pe Şabanov şi un alt angajat al OSCE din regiune, Mihail Petrov.

Săptămâna trecută, OSCE a condamnat „fără echivoc” acuzaţiile împotriva celor doi angajaţi, denunţând „aşa-numitele ‘proceduri judiciare’ total inacceptabile”.

„Sunt reţinuţi în mod nejustificat pe baza unor acuzaţii false”, a denunţat organizaţia într-un comunicat, cerând eliberarea lor imediată.

Citește și : Imran Khan SCAPĂ de acuzaţiile de terorism

Misiunea locală a OSCE, desfăşurată în zona de conflict din 2014 pentru a încerca să reducă tensiunile, a părăsit cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina în februarie anul trecut.