DISTRIBUIȚI
Business News

Un funcţionar al Organizaţiei Naţiunilor Unite care ancheta încălcarea embargoului asupra furnizării de armament în Libia a fost arestat în Tunisia sub acuzaţia de spionaj, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Moncef Kartas, cetăţean tunisian, membru în comisia de experţi a comitetului pentru sancţiunile împotriva Libiei, a fost reţinut marţi, la sosirea la Tunis.


Citește și : Naţionaliştii finlandezi urcă în sondaje înainte de alegeri

„Suntem în contact cu autorităţile tunisiene pentru a afla motivele arestării”, a precizat ONU într-un comunicat în care subliniază că, în calitate de expert numit de organizaţie, Kartas beneficiază de imunitate diplomatică.

Potrivit site-ului de ştiri tunisian Univers News, care a anunţat arestarea, Kartas are şi cetăţenie germană, precizează AFP.

Odată cu expertul ONU a fost arestat şi un alt cetăţean tunisian, de asemenea suspect de „spionaj în favoarea unor părţi străine”, au confirmat vineri autorităţile de la Tunis. Ministerul de interne a comunicat că „au fost confiscate documente secrete care conţin date sensibile, detaliate, care ar putea afecta siguranţa naţională, precum şi echipamente tehnice interzise în ţara noastră, care pot fi utilizate pentru bruiajul sau interceptarea comunicaţiilor”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să sosească sâmbătă la Tunis, pentru a participa duminică la summitul Ligii Arabe.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a cerut Tunisiei „să explice imediat arestarea şocantă a d. Kartas” şi să îi permită acestuia accesul la un avocat, reamintind într-un comunicat obligaţia ţării de a coopera cu ancheta comisiei de experţi a ONU.

Citește și : Manfred Weber cere o dezbatere în PE dacă România nu renunță la procedurile împotriva lui Kovesi

Kartas este unul din semnatarii unui raport al experţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite care a consemnat în 2017 că diferite grupări libiene aflate în conflict după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011 au primit arme şi muniţii şi că în încălcarea embargoului sunt implicate state membre ale ONU.