DISTRIBUIȚI
Le Point

Un al doilea vulcan, situat lângă Nyiragongo din estul Republicii Democrate Congo (RDC), a intrat în faza de erupţie, sâmbătă dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului congolez, relatează AFP, potrivit agerpres

„Astăzi are loc o erupţie a vulcanului Murara, situat într-o zonă nelocuită din Parcul Virunga. Monitorizăm îndeaproape această nouă evoluţie” a situaţiei, a declarat Patrick Muyaya.


Citește și : O poliţistă din Franţa, ATACATĂ cu cuţitul (VIDEO)! Starea ei este critică!

Murara este un vulcan de mici dimensiuni, adesea considerat un crater secundar al Nyamuragira, unul dintre cei doi vulcani mari şi foarte activi din regiune, alături de Nyiragongo.

Vulcanul Murara este situat la aproximativ 25 de kilometri nord de oraşul Goma, iar fluxurile sale de lavă se revarsă pe partea nordică a Parcului Naţional Virunga, zonele locuite fiind în general ferite.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, având şase vulcani, printre care se numără Nyiragongo şi Nyamuragira, cu înălţimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.

Nyiragongo, ale cărui fluxuri de lavă ameninţă în mod direct oraşul Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, amplasat chiar la poalele sale, pe malul lacului Kivu, a erupt sâmbătă, 22 mai, fără semne premergătoare.

Două fluxuri uriaşe de lavă s-au scurs pe versanţii Nyiragongo, unul dintre acestea oprindu-se în suburbiile din nord-estul Goma. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar între 900 şi 2.500 de locuinţe au fost distruse.

Citește și : Guvernul japonez PRELUNGEŞTE starea de urgenţă

Joi, în faţa riscului de producere a unei noi erupţii sau chiar a apariţiei lavei în zona urbană din Goma, ori sub apele lacului, autorităţile au dispus evacuarea oraşului timp de cel puţin două săptămâni.

Conform cifrelor anunţate vineri de autorităţile din provincia Kivu de Nord (nord-estul RDC), aproape 400.000 de persoane au părăsit Goma (capitala provinciei), după un ordin de evacuare „preventivă” şi „obligatorie” emis în ziua precedentă.