DISTRIBUIȚI
Twitter

Autorităţile din Turcia au arestat vineri un primar de la principalul partid de opoziţie prokurd, suspectându-l de „propagandă teroristă” şi de „apartenenţă la o organizaţie teroristă”, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu, citată de AFP şi agerpres.

Azim Yacan (foto), primarul din Ipekyolu, în provincia sud-estică Van, precum şi adjunctul său Sehsade Kurt au fost reţinuţi în cursul dimineţii şi plasaţi în arest, fiind suspectaţi de către autorităţi că aparţin Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit Anadolu.


Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la cea mai mare rafinărie din Siria. Cel puţin un om a murit!

Aceste reţineri vin după o serie de arestări şi demiteri care au vizat de mai multe săptămâni aleşi ai Partidului Democrat al Poporului (HDP), cea mai importantă formaţiune politică prokurdă din Tucia, în sud-estul majoritar kurd al ţării.

În octombrie, autorităţile turce au arestat trei primari din acelaşi partid pentru acuzaţii similare, precum şi pe Selcuk Mizrakli, îndepărtat în august de la primăria din Diyakabkir şi înlocuit de un administrator după victoria sa la ultimele alegeri locale.

Toate aceste arestări vin în siajul declanşării la 9 octombrie de către Turcia a unei ofensive în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), calificată drept „teroristă” de către Ankara, dar susţinută de ţările occidentale.

Citeşte şi: CĂDEREA Zidului Berlinului: 9 noiembrie 1989, ziua care A SCHIMBAT lumea!

HDP a fost singurul partid reprezentat în parlamentul turc care şi-a exprimat opoziţia faţă de această operaţiune militară, mai mulţi dintre oficialii săi calificând-o drept „invazie”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă cu regularitate că HDP este legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie calificată drept ‘teroristă’ de către Turcia şi aliaţii săi occidentali.

HDP susţine că este vizat din cauza opoziţiei sale virulente faţă de guvern.