DISTRIBUIȚI

Cotidianul regional francez La Nouvelle Republique a primit ameninţări pe reţelele sociale după ce a publicat o caricatură cu profetul Mahomed pe prima pagină, a afirmat miercuri unul din jurnaliştii publicaţiei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Duminică, 18 octombrie, La Nouvelle Republique a republicat din revista Charlie Hebdo un desen satiric mai vechi înfăţişându-l pe profetul Mahomed pentru a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de extremiştii islamişti, după asasinarea profesorului Samuel Paty săptămâna trecută.


Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Jurnalistul Christophe Herigault a spus miercuri la postul BFM TV că, deşi vasta majoritate a reacţiilor la publicarea desenului au fost pozitive, văzând în aceasta un gest de apărare a libertăţii presei şi democraţiei, a existat şi un mic număr de persoane care au proferat ameninţări la adresa cotidianului.

‘Au existat patru sau cinci ameninţări, mai ales pe Facebook, ceea ce ne-a determinat să depunem plângere penală, ca problemă de principiu’, a spus Herigault la BFM TV.

Profesorul de istorie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri, în plină zi, în apropierea colegiului de lângă Paris unde preda, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în cursul unei ore despre libertatea de exprimare, ceea ce i-a înfuriat pe unii părinţi.

Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

Atacatorul, un refugiat rus de origine cecenă în vârstă de 18 ani, a fost ulterior împuşcat de poliţie.

Asasinarea profesorului a şocat Franţa, amintind de atacul de acum cinci ani de la sediul revistei Charlie Hebdo, care publicase anterior caricaturi cu profetul Mahomed.