DISTRIBUIȚI
Kleine Zeitung

Un ales din oraşul natal al lui Hitler, Braunau-am-Inn, a fost constrâns să demisioneze după ce a publicat un „poem” în care îi asimila pe migranţi cu „şobolanii”, a anunţat marţi vicecancelarul austriac şi totodată liderul partidului de extremă dreaptă FPO, Heinz Christian Strache, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Adjunct al primarului din Braunau, Christian Schilcher, de 53 de ani, a publicat un lung poem intitulat „Şobolanii oraşului”, în care îi compara pe migranţi cu aceste rozătoare.


Citește și : Migranţii şi refugiaţii au găsit o nouă rută de intrare în UE

Difuzat în acest weekend de filiala locală a partidului, textul a provocat un val de indignare la nivel naţional şi a suscitat tensiuni în coaliţia formată din FPO şi conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.

Christian Schilcher a renunţat la mandatul său şi la apartenenţa sa la FPO „pentru a nu dăuna partidului”, a subliniat marţi Heinz Christian Strache cu prilejul lansării campaniei acestei formaţiuni pentru alegerile europene din mai. Partidul este creditat cu circa 23% din voturi.

Luni, Sebastian Kurz a denunţat un text „profund rasist” şi a cerut explicaţii din partea FPO, împreună cu care guvernează din decembrie 2017. Cancelarul a salutat marţi „gest clar” al lui Strache.

Acest nou derapaj care implică FPO a determinat marţi opoziţia social-democrată (SPO) să ceară desfiinţarea coaliţiei la putere, în numele „reputaţiei ţării”.

FPO, o formaţiune creată de foşti nazişti, a fost criticată recent pentru legăturile sale cu un mic grup identitar care a primit o finanţare de la autorul atentatelor anti-musulmane care au însângerat luna trecută oraşul Christchurch, în Noua Zeelandă.

Citește și : Inundaţii catastrofale în Uganda: Cel puţin 17 oameni au murit; majoritatea sunt copii

Publicarea poemului a coincis cu cea de a 130-a aniversare a naşterii lui Adolf Hitler la Braunau-am-Inn, pe 20 aprilie 1889. Aflată în centrul acestei localităţi situată la frontiera cu Germania, casă natală a dictatorului a făcut în 2016 obiectul unei exproprieri de către statul austriac, care doreşte să controleze modul de utilizare a acesteia.

Parchetul a anunţat deschiderea unui anchete preliminare pentru „incitare la ură” după publicarea textului.