DISTRIBUIȚI
A tourist leaves Belarus at a border crossing with Poland, near the village of Pererov, southwest of Minsk, March 31, 2015. Belarus plans to open this border crossing for crossing on foot and by bicycle for foreign tourists visiting the national park "Belavezhskaya Pushcha" from the Polish side, for three days without visas, according Belarussian border guards officials. REUTERS/Vasily Fedosenko - RTR4VMSP

Grănicerii polonezi au anunţat vineri decesul unui migrant la graniţa cu Belarus, ceea ce ridică la cinci bilanţul morţilor de la începutul crizei migratorii în această vară în estul Uniunii Europene, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să traverseze graniţa UE din Belarus spre Letonia, Lituania şi Polonia în ultimele luni.


Citeşte şi: Carles Puigdemont a fost ARESTAT în Italia – Black News

UE a acuzat Belarus că orchestrează afluxul de migranţi ca represalii pentru sancţiunile pe care i le-a impus în urma represiunii opoziţiei de către regimul de la Minsk.

Potrivit poliţiştilor de frontieră, un grup de imigranţi de origine irakiană a fost arestat în noaptea de joi spre vineri la aproximativ 500 de metri de graniţa cu Belarus.

„Unul dintre bărbaţi, deşi a fost resuscitat de patrulă şi echipa de salvare, a decedat” probabil de un atac de cord, au declarat ei într-un comunicat.

Duminică, patru migranţi au fost găsiţi morţi la graniţă, potrivit responsabililor belaruşi şi polonezi.

Polonia a trimis mii de soldaţi la frontiera polono-belarusă, lungă de 400 de kilometri, şi a construit un gard de sârmă ghimpată pe o porţiune. Varşovia a instaurat de asemenea starea de urgenţă locală ce interzice jurnaliştilor şi activiştilor să se deplaseze în zona de frontieră.

Criticii guvernului populist de dreapta al Poloniei îl acuză că foloseşte aceste metode împotriva solicitanţilor de azil în scopuri electorale.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au declarat joi că rămân în contact cu migranţii şi au documentat zeci de respingeri ale lor, o practică extrem de controversată care îi împiedică pe migranţi să depună cereri de azil.

Vineri, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a asigurat că Polonia îi ajută pe toţi migranţii care au traversat frontiera poloneză.

Citeşte şi: ATAC ARMAT într-un supermarket din Tennessee: Un mort şi 12 răniţi! – Black News

„Încercăm să ajutăm şi să salvăm viaţa şi sănătatea tuturor migranţilor ilegali care au trecut graniţa cu Polonia şi au fost găsiţi la timp. Vrem ca toată lumea să fie tratată cu demnitate”, a scris şeful guvernului pe Facebook.

Luni, poliţiştii de frontieră au anunţat că au înregistrat 3.500 de treceri ale frontierei în august, reuşite sau dejucate. Pentru luna septembrie, acest număr se ridică până acum la peste 5.000.