DISTRIBUIȚI

Un adolescent de 16 ani originar din Guatemala a decedat luni în timp ce se afla în custodia poliţiei americane de frontieră, în statul Texas, transmite AFP, citând surse concordante, potrivit agerpres.

Adolescentul este cel de-al cincilea minor din Guatemala care decedează începând din decembrie 2018 după ce fusese reţinut de poliţia de frontieră.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Guatemalezul, identificat cu numele de Carlos Gregorio Hernandez Vasquez, a fost găsit fără viaţă la postul poliţiei de frontieră din Weslaco, a indicat aceasta, menţionând că a deschis o anchetă pentru a stabili cauza decesului.

Potrivit presei locale, adolescentul acuzase duminică o stare de rău, iar o infirmieră îl diagnosticase cu gripă. I s-a prescris un antiviral şi a fost transferat la Weslaco pentru a nu contamina alţi migranţi.

El fusese reţinut la 13 mai, în apropiere de oraşul texan Hidalgo.

Conform autorităţilor guatemaleze, minorul venise în SUA pentru ‘reunificare cu familia sa’. ‘Guvernul din Guatemala deplânge moartea acestui copil guatemalez, prezintă condoleanţe familiei şi cere autorităţilor americane să stabilească rapid cauza decesului şi să ia măsurile care se impun’, afirmă un comunicat al Ministerului de Externe de la Tegucigalpa.

‘Este dureros să vedem cum continuă să moară copii sub supravegherea poliţiei de frontieră. Plasarea copiilor în detenţie contravine valorilor americane’, a reacţionat Astrid Dominguez, din cadrul ACLU, puternica asociaţie americană pentru apărarea drepturilor omului.

Citeşte şi: Americanii subestimează puterea Huawei!

În total, peste 460.000 de persoane au fost arestate la frontiera cu Mexic de la debutul anului bugetar 2019, 1 octombrie 2018.

Numeroşi imigranţi sunt puşi în libertate cât timp aşteaptă examinarea cererilor lor de azil, dată fiind supraaglomerarea din centrele de găzduire ale poliţiei de frontieră.

Majoritatea imigranţilor clandestini se predau ei înşişi autorităţilor şi depun cerere de azil. Cei mai mulţi provin din ţările Americii Centrale – mai ales Honduras, Guatemala şi El Salvador – şi declară că fug de violenţă şi de sărăcie.