DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AFP

Forţele de securitate spaniole îl caută pe Moussa Oukabir, fratele în vârstă de 17 ani al lui Driss Oukabir, unul din suspecţii reţinuţi în urma atentatului de joi de la Barcelona, potrivit unor surse judiciare, citate de agenţia EFE şi de cotidianul El Mundo.

Moussa Oubakir ar fi fost identificat drept autorul material al atacului de pe bulevardul Las Ramblas, el fiind cel care s-ar fi aflat la volanul furgonetei albe care a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit alte peste 100 pe cea mai celebră arteră din capitala catalană.


Anchetatorii cred că adolescentul marocan a furat actul de identitate al fratelui său pentru a închiria două furgonete, folosind-o pe una dintre ele la atacul de joi. Al doilea vehicul a fost găsit în localitatea Vic, la 70 km nord de Barcelona, potrivit El Mundo.

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

Investigatorii mai încearcă să stabilească dacă Driss Oubakir a fost implicat în vreun fel în atentat.

Driss Oukabir, de origine marocană, a fost arestat joi la Ripoll, la circa 100 km nord de Barcelona, în timp ce un spaniol, cu identitate nedezvăluită, născut în enclava spaniolă Melilla, din nordul Africii, a fost reţinut la Alcanar, la 200 km sud de Barcelona.

Poliţia a anunţat ulterior arestarea unui al treilea suspect, la Ripoll.

Moussa Oukabir avea deschis joi un cont de Facebook – închis între timp de reţeaua de socializare -, în care scria că este născut pe insula Ibiza din Baleare, locuieşte la Ripoll, studiază la Universitatea din Barcelona şi lucrează la Coca-Cola, toate aceste informaţii, cu excepţia reşedinţei, putând fi inventate.

Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

Potrivit contului său de Facebook, Moussa ar fi călătorit recent la Barcelona, Ibiza şi Yecla (Murcia), precum şi în Brazilia.

Şeful guvernului regional din Catalonia, Carles Puigdemont, a confirmat că anchetatorii îl caută în continuare pe şoferul furgonetei, indicând însă că poliţia nu are elemente cu privire la ‘capacităţile sale de a face rău’.

Un martor l-a descris pe atentator drept ‘un bărbat foarte tânăr, de vreo 20 de ani, cu faţa îngustă’.

Potrivit EFE, Moussa mai avea avea un cont pe aplicaţia de întrebări şi răspunsuri Kiwi, cu toate că cele mai recente informaţii de pe contul @moussastreetboy au o vechime de doi ani. Unul dintre utilizatorii aplicaţiei îl întreba: ‘În prima ta zi de regină/rege absolut a/al lumii, ce ai face?’, la care răspunsul tânărului a fost: ‘I-aş omorî pe necredincioşi şi i-aş lăsa doar pe musulmani să-şi profeseze religia’.