DISTRIBUIȚI

Un bărbat din New Jersey cu presupuse legături cu nazismul a fost condamnat pentru acţiunile sale în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA, după ce a susţinut că nu ştia că Congresul se întrunise în acea clădire, relatează DPA, potrivit agerpres

Timothy Hale-Cusanelli (32 de ani), un militar în rezervă, a provocat stupoare în rândul juraţilor la tribunalul din Washington DC, când a afirmat că el cunoştea un pic clădirea în care el şi alţi zeci de susţinători ai lui Donald Trump au dat buzna pentru a opri certificarea alegerilor din 2020, dar potrivit CNN, nu cunoştea detaliile.


Citește și : Embargoul armelor impus în 2011 Libiei de către ONU ‘este în continuare ineficient’ (raport)

„Credeam că existau mai multe imobile numite ‘Clădirea Capitoliului'”, declarase Hale-Cusanelli joi. „Nu-mi dădusem seama că Congresul se reunise la Capitoliu”, a spus el.

Cu toate acestea, Hale-Cusanelli, care a fost găsit vinovat de cinci capete de acuzare vineri, a mărturisit că urmase cursuri universitare de istorie americană şi că înţelegea modul în care funcţionează Colegiul Electoral. Acuzatul ar fi fost auzit spunându-le atacatorilor „să avanseze” în timpul revoltei violente în care unii din mulţime ceruseră uciderea vicepreşedintelui american, care se refugiase în interiorul Capitoliului.

De asemenea, el a fost acuzat că a proferat o insultă sexistă la adresa unui femei agent din cadrul forţelor de ordine care apăra congresmenii asediaţi.

Juraţii au fost informaţi despre SMS-uri în care Hale-Cusanelli făcea declaraţii antisemite. Zeci de persoane care au servit cu el în armată au acordat interviuri în care au susţinut că l-au auzit pe Hale-Cusanelli exprimând sentimente similare. Un fost colocatar al lui Hale-Cusanelli l-a înregistrat spunând că evreii „îl controlează pe preşedintele Biden” după 6 ianuarie 2021.

De altfel, juratii au văzut şi fotografii cu Hale-Cusanelli purtând o meşă şi o mustaţă asemănătoare cu cele ale lui Adolf Hitler.

Citește și : Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei în timpul distribuirii de alimente

Hale-Cusanelli a spus că înţelege că acest tip de retorică este „ofensatoare”, dar a pretins că este pe jumătate evreu şi că aceasta nu era decât „autoironie”.

Postul naţional de radio din SUA (NPR) relatează că Hale-Cusanelli a urmărit discursul lui Donald Trump înainte de atacul de la Capitol Hill şi l-a crezut pe fostul preşedinte când a spus că se va alătura manifestanţilor în timp ce aceştia se îndreptau spre Capitol Hill. Hale-Cusanelli va fi condamnat în septembrie.