DISTRIBUIȚI
Human Rights Watch

Un bărbat, arestat la începutul lunii august în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova, a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare pentru violenţe împotriva forţelor de ordine, a anunţat Comitetul de anchetă rus, citat de AFP, potrivit agerpres.

Pavel Ustanov, un actor de 24 de ani, a fost acuzat de tribunalul moscovit Tverskoi că ar fi opus rezistenţă în timpul arestării sale, provocând o luxaţie de umăr unuia dintre poliţiştii care l-au reţinut.


Citeşte şi: Trump dă undă verde pentru folosirea petrolului din rezervele americane şi ameninţă cu o ripostă dură

Tânărul pledează nevinovat şi asigură că nu a participat la manifestaţia neautorizată în cursul căreia a fost arestat, dar – potrivit Comitetului de anchetă – ‘probele adunate sunt considerate suficiente’. El îşi va executa pedeapsa într-o colonie penitenciară, a precizat acesta.

Conform media ruse, tânărul actor a asigurat în timpul procesului că aştepta un amic în faţa staţiei de metrou, cu telefonul în mână, când a fost arestat.

Cazul său a provocat indignarea apărătorilor drepturilor omului din Rusia, care au denunţat o condamnare arbitrară, organizaţia rusă Memorial plasându-l pe Pavel Ustinov pe lista sa cu ‘deţinuţi politici’.

Această condamnare ridică la şase numărul persoanelor condamnate la pedepse grele cu închisoarea după manifestaţii ale opoziţiei ruse în vară la Moscova. Acţiuni de protest au avut loc în fiecare weekend în capitala rusă pentru a protesta împotriva excluderii candidaţilor opoziţiei de la alegerile locale moscovite.

Citeşte şi: Avion PRĂBUŞIT peste un cartier de case din Columbia! (VIDEO) Cel puţin 7 oameni au murit

În mare parte neatorizate, aceste manifestaţii s-au soldat cu aproape 2.700 de reţineri în total. În timp ce majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate, cinci bărbaţi acuzaţi de ‘violenţe’ împotriva poliţiştilor au fost deja condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea în săptămâna care a precedat alegerile.

Represaliile au condus la un scor slab al Rusiei Unite, partidul de guvernământ, care a pierdut numeroase locuri în parlamentul local din Moscova, dar cu toate acestea rămâne majoritar.