DISTRIBUIȚI

Ultimul pod suspendat din epoca incaşilor, care se înălţa deasupra râului Apurimac, din regiunea peruană Cusco, s-a prăbuşit în apă, după ce structura realizată din frânghii împletite, reînnoită anual într-o ceremonie inclusă în patrimoniul UNESCO, a cedat, relatează joi EFE, potrivit agerpres.

În contextul restricţiilor de deplasare impuse de pandemia de COVID-19, comunităţile indigene însărcinate cu această ceremonie de reînnoire a podului Qeswachaka nu au putut să realizeze lucrările în iunie 2020, iar structura s-a prăbuşit în urma ploilor din ultimele săptămâni.


Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost redusă la 76 %

Direcţia pentru Cultura din Cusco a declarat pentru postul de televiziune RPP Noticias că sezonul ploilor şi lipsa lucrărilor de întreţinere a podului suspendat, având o vechime de 600 de ani, au stat la baza prăbuşirii structurii realizată din frânghii împletite.

A fost creat un grup multidisciplinar în districtul Quehue, din provincia Cusco, pentru a găsi soluţii de reinstalare a podului ancestral care este totodată o importantă destinaţie turistică şi o valoare culturală din această regiune andină.

Comunităţile indigene de pe ambele maluri ale râului Apurimac se reuneau timp de trei zile, în iunie, pentru a înlocui sforile deteriorate ale podului Qeswachaka, împletite de femei din fire de paie sau „ichu”, într-o ceremonie inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii în 2013.

Citeşte şi: Joe Biden aruncă pe umerii Kamalei Harris problema delicată a migraţiei 

Acest pod suspendat făcea parte din sistemul rutier Inka (cunoscut sub numele de Qhapaq Nan sau „drum regal” în quechua), iar structura sa din sfori împletite se datora evitării seismelor recurente din sudul ţării.

Totuşi, din cauza fragilităţii, putea fi traversat de cel mult patru persoane în acelaşi timp, iar la ceremonia de renovare a podului participau exclusiv bărbaţi, care se rugau la zeităţile andine înainte de a schimba fiecare bucată din împletitură fără a demonta complet structura.