DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a trimis miercuri Ungariei un ‘aviz motivat’, a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra legii ce impune obligaţii specifice anumitor categorii de ONG-uri, lege care îl vizează, potrivit criticilor, pe miliardarul american de origine maghiară George Soros, transmite France Presse, potrivit agerpres.

”După ce a examinat cu atenţie explicaţiile prezentate de către Ungaria, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ţara nu a răspuns preocupărilor sale profunde”, a explicat executivul comunitar.


Citeşte şi: Un Typhoon britanic, ridicat de la sol să intercepteze un avion de pasageri – FOTO/VIDEO

Ungaria are la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pune legea în conformitate cu dreptul comunitar. Dacă răspunsul Budapestei nu va fi satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, lansând o procedură care ar putea duce la sancţiuni financiare.

Procedura de infringement contra Ungariei a fost lansată la jumătatea lunii iulie, când Bruxellesul le-a trimis autorităţilor ungare o scrisoare de notificare.

Comisia Europeană estimează că Ungaria s-a sustras ‘obligaţiilor care îi revin’ în legătură cu libera circulaţie a capitalurilor, întrucât noua lege ungară implică, potrivit Comisiei, ‘o discriminare indirectă cu privire la activele organizaţiilor societăţii civile provenind din străinătate şi restrângându-le pe acestea într-o manieră disproporţionată’.

Citeşte şi: EXPLOZIE în faţa unei clădiri consulare din Paris – FOTO

Executivul UE, garant al tratatelor europene, este de părere că Ungaria ‘încalcă dreptul la liberă asociere şi dreptul la protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal’.

Noua legislaţie impune anumitor categorii de ONG-uri, care beneficiază finanţare din afara ţării de cel puţin 7,2 milioane de forinţi (circa 24.000 euro) pe an, să se înregistreze în calitate de ‘organizaţii care beneficiază de sprijin din străinătate’ şi să se prezinte în acest fel pe site-urile lor şi în presă.

De asemenea, respectivele ONG-uri trebuie să furnizeze informaţii specifice cu privire la finanţarea primită din străinătate, în caz contrar ele riscând sancţiuni.