DISTRIBUIȚI
An elderly woman holds her ballot papers before voting in the first round of the presidential election in Warsaw on May 10, 2015. Poles voted in presidential elections after a lacklustre campaign focused on national security and social issues, with incumbent Bronislaw Komorowski expected to win, but not without a struggle. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI (Photo credit should read JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Candidaţii la alegerile prezidenţiale din Polonia, prevăzute pentru duminică, folosesc ultimele ore ale campaniei electorale pentru se întâlni cu alegătorii din fiefurile lor, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Începând de la miezul nopţii de vineri (22:00 GMT), nu vor mai fi permise publicarea sondajelor de opinie şi evenimente de campanie din partea celor 11 candidaţi prezidenţiali. Perioada respectivă se va încheia duminică la ora locală 21:00 (19:00
GMT), atunci când se închid secţiile de votare şi sunt publicate primele exit-poll-uri.


Citește și: CUTREMUR puternic în China

Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda – care este susţinut de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare – se deplasează în regiunea Polonia Mare, înainte de a ajunge în Silezia şi spre seară la Stary Sacz, în regiunea Polonia Mică, unde sprijinul său electoral este cel mai solid.

Principalul său contracandidat, Rafal Trzaskowski, primar al Varşoviei şi reprezentant al Platformei Civice (PO), îşi va încheia campania electorală cu un miting în una dintre principalele pieţe ale capitalei poloneze.

Nu este de aşteptat ca vreun candidat să depăşească în primul tur pragul de 50% necesar pentru a deveni preşedinte al ţării.

Citește și: Nancy Pelosi vrea ca Washingtonul să devină al 51-lea stat american

Un sondaj de opinie publicat recent de IBRIS indică faptul că Andrzej Duda ar câştiga primul tur, cu 41% din sufragii, iar Rafal Trzaskowski s-ar plasa pe poziţia secundă, cu 26% din voturi.

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.