DISTRIBUIȚI
BBC

Realitatea deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană se simte abia acum, la câţiva ani după referendumul britanic asupra apartenenţei ţării lor la blocul comunitar, a susţinut miercuri fostul negociator-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, potrivit euractiv.com şi agerpres.

Amintind schimbările aduse de Brexit la 1 ianuarie, atunci când s-a încheiat perioada de tranziţie de după ieşirea Regatului Unit din UE, Barnier a spus că barierele comerciale, limitele asupra circulaţiei cetăţenilor europeni şi vizele de muncă sunt inevitabile.


Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

”Pentru mulţi oameni consecinţele reale ale referendumului încep să fie înţelese abia acum”, a declarat Michel Barnier, aflat la Paris, într-o videoconferinţă organizată în Elveţia. ‘Realitatea, care a devenit clară pentru toţi, este aceea că Brexitul înseamnă recrearea barierelor comerciale care nu au existat timp de 47 de ani’, a explicat el.

Exporturile britanice de alimente şi băuturi către UE au scăzut cu 75,5% în ianuarie, potrivit Federaţiei britanice pentru alimente şi băuturi, o cauză majoră fiind barierele comerciale apărute după încheierea perioadei de tranziţie.

Guvernul de la Londra afirmă că schimburile comerciale cu UE sunt afectate de pandemia de COVID-19 şi de problemele întâmpinate de companii pentru a se adapta la noile reguli vamale.

De asemenea, fosta oficialitate europeană a subliniat că cetăţenii Regatului Unit şi cei ai UE nu se mai bucură de libertate deplină de circulaţie pe teritoriul celeilalte entităţi.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

El a menţionat că Brexitul constituie o lecţie pentru Uniunea Europeană, care trebuie să le arate celor 450 de milioane de cetăţeni că blocul comunitar aduce avantaje tuturor şi nu reprezintă acea birocraţie insensibilă despre care vorbesc susţinătorii Brexitului.

Michel Barnier a activat în Comisia Europeană în mandatele unui număr de patru preşedinţi succesivi. În februarie, el a anunţat că va pune bazele unei formaţiuni politice numite ‘Patriot şi European’, alimentând astfel zvonurile privind o posibilă participare a sa la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022.