DISTRIBUIȚI
© Pixabay / Tumisu

Regatul Unit a solicitat mai mult timp pentru a răspunde la acţiunea în justiţie iniţiată de Uniunea Europeană în legătură cu decizia unilaterală a Londrei de a suspenda părţi din Protocolul privind Irlanda de Nord, a relatat miercuri postul public de televiziune irlandez RTE, potrivit Reuters şi agerpres.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.


Citeşte şi: Cu milioane de oameni vaccinaţi zi de zi, apar şi efectele secundare rare – Black News

Bruxellesul i-a dat Londrei un termen de o lună pentru a răspunde, dar guvernul britanic a cerut o prelungire de o lună.

”Cererea a venit în două scrisori din partea ministrului britanic pentru Brexit, David Frost”, a scris pe Twitter corespondentul RTE Tony Connelly.

Citeşte: Parlamentul European îi cheamă la ordine pe Ursula von der Leyen Charles Michel – Black News

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Mai mulţi politicieni nord-irlandezi au cerut însă renunţarea la acest protocol pe motiv că, în scopul protejării pieţei unice europene, el creează bariere comerciale între provincie şi restul Regatului Unit.