DISTRIBUIȚI

Planul Canberrei de a achiziţiona submarine nucleare a făcut „progrese semnificative”, se arată joi într-o declaraţie comună a Australiei şi Marii Britanii, după o întâlnire virtuală între liderii celor două ţări, transmite AFP, potrivit agerpres.

Experţi britanici şi americani se află în Australia pentru a supraveghea acest proiect, anunţat în septembrie anul trecut sub forma unei noi alianţe între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, denumită AUKUS, potrivit declaraţiei publicate după acest summit între premierul britanic Boris Johnson şi omologul australian Scott Morrison.


Citeşte şi: Biden ar trebui să folosească manualul Războiului Rece pentru a opri amenințarea lui Putin din Ucraina – Black News

„Cele trei părţi interesate au făcut progrese semnificative în efortul lor colectiv de a furnizat cât mai rapid marinei regale australiene submarine nucleare dotate cu arme convenţionale”, au spus Londra şi Canberra.

Australia şi-a exprimat intenţia de a echipa aceste submarine cu arme convenţionale şi încă nu a decis dacă optează pentru o flotă bazată pe submarine nucleare britanice sau americane.

Pentru a face faţă influenţei tot mai mari a Chinei în Pacific, AUKUS va face din Australia singura putere non-nucleară care are submarine capabile să călătorească pe distanţe lungi fără a fi nevoie să iasă la suprafaţă.

Citeşte şi: Rusia a reuşit să se facă auzită şi nu caută confruntare, susţine un fost secretar general al OSCE – Black News

Această alianţă negociată în secret a înfuriat Franţa, după ce Canberra a renunţat la contractul de furnizare de submarine cu propulsie convenţională (diesel).

Potrivit unui studiu publicat în decembrie de Institutul australian de politică strategică, programul AUKUS va costa peste 80 de miliarde de dolari şi va dura zeci de ani pentru a deveni operaţional. Cu toate acestea, conform acestui studiu, el ar trebui să ofere Australiei un avantaj semnificativ în consolidarea capacităţii sale de a descuraja o agresiune din partea Chinei sau a altei ţări.