DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri sugestia că guvernul său blochează exporturile de vaccinuri sau componente de vaccinuri anti-COVID-19, în pofida comentariilor făcute în ajun de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmit Reuters, AFP şi dpa, potrivit agerpres.

”Putem fi mândri de sprijinul pe care Regatul Unit l-a dat răspunsului internaţional la COVID-19. … De aceea, doresc să corectez sugestia făcută de preşedintele Consiliului European că Regatul Unit a blocat exporturi de vaccinuri”, a spus Johnson, în cadrul unei interpelări parlamentare.


Citește și: Misiunea Gărzii Naționale la Capitoliu a fost prelungită

”Vreau să fiu clar: nu am blocat exportul nici măcar al unei singure doze de vaccin anti-COVID-19 sau al componentelor de vaccin. Această pandemie ne-a pus pe toţi de aceeaşi parte în lupta pentru sănătate globală, ne opunem naţionalismului vaccinurilor în toate formele sale”, a explicat şeful executivului britanic.

Referitor la campania de vaccinare anti-COVID-19, Charles Michel a declarat miercuri seară că Uniunea Europeană nu se foloseşte de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei şi al Chinei şi a apărat un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse în ţările UE, sistem invocat de Italia săptămâna trecută pentru a bloca un transport cu vaccinuri AstraZeneca către Australia.

Citește și: Consulul polonez din Belarus a fost EXPULZAT

El a subliniat că fără Europa nu ar fi fost posibile dezvoltarea şi producerea mai multor vaccinuri în mai puţin de un an, iar solidaritatea UE a ajutat ţările mai sărace să obţină primele doze de vaccin anti-COVID-19.