DISTRIBUIȚI

Regatul Unit nu a cerut intervenţia Rusiei în favoarea celor doi cetăţeni britanici condamnaţi la moarte de separatiştii proruşi în Ucraina şi care luptau în cadrul forţelor ucrainene, a precizat Kremlinul marţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile britanice „nu s-au adresat” Rusiei, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: Discuţie ‘deschisă’ şi ‘productivă’ între consilierii preşedinţilor Biden şi Xi – Black News

„Totul va depinde de o solicitare a Londrei, bineînţeles, dar sunt sigur că partea rusă va fi gata să asculte”, a adăugat el, în cadrul unui briefing telefonic cu jurnaliştii.

El a adăugat totuşi că Regatul Unit ar trebui să se adreseze autorităţilor separatiste proruse din Doneţk, republică autoproclamată pe care numai Rusia a recunoscut-o cu câteva zile înainte de a invada Ucraina, pe 24 februarie.

„Trebuie bineînţeles să se adreseze autorităţilor din ţara al cărei tribunal a pronunţat verdictul, iar aceasta nu este Rusia”, a apreciat Peskov.

Vezi şi: Congresul american adoptă o lege menită să atace costurile uriaşe de transport maritim – VIDEO – Black News

Britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi marocanul Brahim Saadoun, luaţi prizonieri în Ucraina, unde luptau de partea Kievului, au fost condamnaţi la moarte pe 9 iunie, pentru că au activat ca mercenari, de justiţia autorităţilor separatiste de la Doneţk.

Potrivit familiilor britanicilor, cei doi bărbaţi instalaţi în ţară din 2018 şi care aveau partenere ucrainence erau încadraţi în armata ucraineană de mai mulţi ani şi nu era prin urmare mercenari.