DISTRIBUIȚI
Getty Images

Bill Browder, cunoscut apărător al drepturilor omului, a asigurat joi că Marea Britanie l-a avertizat pe el şi pe alţi critici ai politicii Beijingului să evite să se ducă în ţări care au încheiate acorduri de extrădare cu China din cauza efectelor legii privind securitatea naţională în Hong Kong, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Browder, cetăţean britanic născut în SUA care a desfăşurat campanii în favoarea sancţiunilor internaţionale împotriva mai multor ţări, a declarat că a fost avertizat recent de Ministerul britanic de Externe că Beijingul ar putea să-l ia drept ţintă pe el şi pe alţi militanţi, dacă se duc în ţări dispuse să-i extrădeze pe suspecţi în China.


Citeşte: Preşedintele FED cere Congresului american să ridice plafonul datoriilor – Black News

„Ei mi-au indicat că trebuie să cunosc ţările care continuă să aibă tratate de extrădare cu Hong Kong şi China, apoi mi-au citit o listă a acestor locuri”, a declarat Browder pentru AFP.

Până în prezent, autorităţile chineze nu au formulat public vreo cerere de extrădare în virtutea legii asupra securităţii naţionale în Hong Kong, dar au invocat această legislaţie într-o tentativă nereuşită de a face să fie retras conţinutul unui site internet cu serverele în străinătate.

Potrivit lui Bill Browder, acest apel este o urmare a publicării numelui său printre altele într-o dare în urmărire pentru „interferenţă străină” în Hong Kong, implicându-l pe magnatul presei pro-democraţie încarcerat Jimmy Lai.

„Ei voiau să mă informeze că numele meu figurează în document şi că legea asupra securităţii naţionale în Hong Kong nu se aplică doar locuitorilor din Hong Kong, ci şi străinilor”, a declarat Browder, adăugând că responsabilii britanici i-au spus că vor contacta şi alte persoane susceptibile să ajungă într-o astfel de situaţie.

Poliţia din Hong Kong îi acuză pe Jimmy Lai şi pe jurnaliştii săi că au făcut campanie în favoarea sancţiunilor prin intermediul publicaţiei sale Apple Daily, care a fost închisă la începutul anului după îngheţarea activelor sale în virtutea legii asupra securităţii naţionale.

„Interferenţa străină” este unul din cele patru noi delicte privind securitatea naţională şi a fost utilizată în special împotriva persoanelor care au exercitat presiuni pentru a obţine sancţiuni împotriva responsabililor chinezi şi hongkonghezi.

Beijingul revendică o competenţă universală pentru legea sa asupra securităţii naţionale, ceea ce înseamnă că ea poate acţiona în justiţie pe oricine în lume, indiferent de naţionalitatea şi localizarea sa.

Solicitat de AFP, un purtător de cuvânt al Foreign Office a declarat că „nu poate comenta conţinutul unei reuniuni private”.

Regatul Unit a avertizat public că legea asupra securităţii naţionale în Hong Kong se aplică activităţilor desfăşurate „atât în interiorul, cât şi în exteriorul Hong Kong-ului”.

Citeşte şi: NICIUN avion marocan NU mai are voie să zboare deasupra Algeriei – Black News

În cursul anului care s-a scurs, peste 70 de persoane au fost inculpate în virtutea acestui text, în majoritate pentru opiniile lor politice.

Recent, nouă ţări, între care Franţa, Germania, Canada, Regatul Unit şi SUA, şi-au suspendat propriile tratate de extrădare cu Hong Kong din cauza acestei legi.

Circa 60 de ţări, de la Spania până la Iran, au încheiat tratate de extrădare cu China, potrivit AFP.