DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul elveţian al finanţelor Ueli Maurer a fost ales miercuri în fruntea preşedinţiei anuale a Confederaţiei Elveţiene, funcţie simbolică, de către parlament, care a desemnat de asemenea doi noi miniştri, informează AFP, potrivit agerpres.

Alegerea lui Maurer, 68 de ani, membru al Uniunii Democrate de Centru (UDC, dreapta populistă), era aşteptată, cei şapte membri ai guvernului exercitând această preşedinţie prin rotaţie.


Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

Ueli Maurer este din 2009 membru al guvernului, în cadrul căruia a exercitat deja funcţia de ministru al apărării. El a mai fost ales preşedinte în 2013.

Parlamentul a mai ales în guvern două femei – Viola Amherd şi Karin Keller-Sutter – după plecarea din funcţie a doi miniştri, un bărbat şi o femeie. Consiliul federal este compus acum din trei femei şi patru bărbaţi.

Viola Amherd, membră a Partidului Democrat-Creştin (centrist), a fost aleasă pentru a-i succede lui Doris Leuthard, ministru al energiei ce provine din acelaşi partid, care şi-a anunţat demisia pentru sfârşitul acestui an, după ce a fost 12 ani membră a guvernului. Jurista de 56 de ani din cantonul Valais (sud) a obţinut 148 de sufragii din totalul celor 240.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

Karin Keller-Sutter, de la Partidul Liberal (centru-dreapta) îl înlocuieşte pe Johann Schneider-Ammann, ministru al economiei din aceeaşi formaţiune politică, ce se va retrage din această funcţie tot la sfârşitul lui decembrie, după ce a ocupat-o vreme de opt ani. Această profesoară şi translatoare de 54 de ani din cantonul Saint-Gall (nord-est) a fost aleasă cu 154 de voturi.

Cu toate acestea, nu este sigur dacă cei două noi miniştri vor ocupa aceleaşi funcţii ale colegilor pe care îi înlocuiesc. În cadrul Consiliului Federal, miniştrii îşi aleg portofoliile în funcţie de vechimea lor în guvern.