DISTRIBUIȚI
cotidianul.md
Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit 'People's March for Europe', in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017. REUTERS/Tolga Akmen

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se pregătesc să respingă data de 30 iunie solicitată de premierul britanic Theresa May pentru o amânare a ”divorţului” dintre Londra şi blocul comunitar, în timpul summitului de joi şi vineri de la Bruxelles, orientându-se către o amânare de mai scurtă durată, au declarat joi mai multe surse diplomatice, citate de AFP, scrie Agerpres.

Ambasadorii celor 27 de state membre care vor rămâne în UE după ieşirea Regatului Unit au avut o reuniune informală miercuri seara, în ajunul summitului european şi cu câteva ore după ce primiseră scrisoarea premierului May prin care şefa executivului de la Londra solicita această amânare.


Citește și : Ruşii au interceptat un bombardier american deasupra Mării Baltice – VIDEO

”Chestiunea datei va fi o decizie a şefilor de stat”, a subliniat o sursă europeană, însă ”orientarea” care s-a conturat în timpul reuniunii de miercuri este de a refuza data de 30 iunie şi de a fi privilegiată o prelungire mai scurtă. Ambasadorii celor 27 de state membre au propus data de 22 mai, adică înaintea alegerilor europene, care se vor desfăşura între 23 şi 26 mai.

O a doua sursă a declarat pentru AFP că această dată a adunat ”o largă majoritate”, precizând totodată că mai mulţi reprezentanţi nu primiseră încă instrucţiuni din partea capitalelor lor.

”O majoritate a spus nu pentru 30 iunie”, a indicat o a treia sursă, pentru ”a nu se crea un conflict cu alegerile”, adăugând că ”mai multe opţiuni” au fost discutate pentru o dată anterioară zilei de 30 iunie.

Citește și : Lovitură pentru Juan Guaido! Şeful său de cabinet a fost ARESTAT

Încă de la primirea solicitării formulate de Theresa May, Comisia Europeană a avertizat cu privire la data în cauză, deoarece, potrivit executivului european, o amânare de trei luni ”ar antrena riscuri grave juridice şi politice pentru UE”, din cauza scrutinului european.

Însă Theresa May susţine că data de 30 iunie ar permite Regatului Unit să obţină o prelungire fără ca Londra să fie nevoită să participe la alegerile europene, lucru pe care şefa executivului britanic nu-l doreşte pentru ţara ei, în condiţiile în care noul Parlament European îşi va începe mandatul la 2 iulie.