DISTRIBUIȚI
Libya has become a modern-day slave market, keeping migrants at the mercy of a complex trafficking web tolerated by the country's many militia groups, an issue largely ignored by the world, a Pulitzer Prize-winning photographer said on Wednesday. Narciso Contreras, who spoke to migrants kept as slaves during a documentary photography project in Libya, said global attention focused on the North African country as a gateway for migrants attempting to reach Europe by sea. (Reuters)

Uniunea Europeană speră să poată repatria până în februarie spre ţara lor de origine 15.000 de imigranţi africani voluntari care se află în prezent în Libia, a anunţat joi, la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, informează France Presse, potrivit agerpres.

Este obiectivul fixat de grupul de lucru creat la sfârşitul lunii noiembrie la un summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană la Abidjan, ca reacţie la indignarea provocată de imaginile apărute în mass-media cu pieţele de sclavi din Libia.


Citeşte şi: ISIS ameninţă cu atacuri jihadiste pe teritoriul SUA

Grupul de lucru este format din reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE), ai Uniunii Africane (UA), ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În total, de la începutul lui 2017, numărul persoanelor care au beneficiat de o „întoarcere umanitară voluntară de urgenţă” din Libia a ajuns la 30.000, comparativ cu circa 2.700 în 2016, a subliniat Federica Mogherini.

Grupul de lucru a fost creat ca răspuns la situaţia critică în care se află imigranţii blocaţi în Libia, veniţi din Africa şi din Orientul Mijlociu, şi care încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana.

Marţi, Amnesty International a acuzat guvernele europene că sunt ‘complice’ la detenţia imigranţilor în condiţii groaznice în Libia, reproşându-le în special ajutorul pentru gărzile de coastă libiene implicate, conform ONG-ului, în traficul de fiinţe umane.

Mogherini a reamintit de asemenea că pentru cei care sunt eligibili la o protecţie internaţională ţările membre ale UE au promis 40.000 de locuri pentru relocalizări.

Uniunea Europeană vrea astfel să aloce 100 de milioane de euro suplimentare pentru a continua aceste operaţiuni ‘pe teren’, desfăşurate de OIM şi UNHCR.

CiteŞte şi: Ce spune Putin despre ELIMINAREA opoziţiei din Rusia

Directorul general al OIM, William Swing, a salutat progresele înregistrate pe teren, însă a recunoscut că programul de ‘reintegrare’ a imigranţilor repatriaţi mai trebuie îmbunătăţit.

„Suntem pe cale să găsim o soluţie” la problema traficului de sclavi şi a centrelor de detenţie, a spus el.

Dificultatea accesului la anumite centre de detenţie şi în unele regiuni din Libia continuă să fie o problemă, a recunoscut Federica Mogherini.

„Încercăm să încurajăm autorităţile libiene să transforme centrele de detenţie în centre de primire deschise. Are loc un bun dialog”, a spus William Swing.