DISTRIBUIȚI
Time

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut miercuri să se facă lumină în cazul ‘asasinării şocante’ a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, „indiferent cine este autorul”, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

„Singurul interes european este să se afle toate detaliile acestui caz, indiferent cine este autorul”, a afirmat el în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.


Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

„Este o crimă atât de oribilă încât şi cea mai mică urmă de ipocrizie ne-ar face de ruşine”, a adăugat el, făcând apel la eurodeputaţi să supervizeze ca Europa, statele membre sau instituţiile să se abţină de la „orice joc ambiguu” în acest caz.

„Nu este rolul meu să spun cine vrea să protejeze interesele cui”, a subliniat el, fără a face alte precizări.

În vârstă de 59 de ani, Jamal Khashoggi, editorialist care colabora cu Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine documente administrative în vederea viitoarei sale nunţi, provocând o emoţie puternică în întreaga lume.

Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

După ce a negat moartea jurnalistului, guvernul saudit a avansat mai multe versiuni contradictorii, vorbind despre o ‘ceartă’ care s-a încheiat prost. Riadul a susţinut apoi că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni ‘neautorizate’ de care prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman nu a fost informat.

Vorbind despre anchetă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus marţi că a fost vorba de ‘o crimă sălbatică planificată’ timp de mai multe zile şi executată de o echipă de 15 agenţi.