DISTRIBUIȚI
AP

Uniunea Europeană va ajunge să regrete planul său de ajutor economic pentru Iran, a avertizat vineri premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită oficială în Lituania, potrivit dpa, scrie agerpres.

„Cred că a da bani acestui regim în acest moment este o mare greşeala şi aceasta ar trebui oprit”, a spus premierul israelian, referindu-se la cele 18 milioane de euro (20,9 milioane de dolari) pe care UE intenţionează să le pună la dispoziţia Iranului în cadrul eforturilor pentru menţinerea acordului nuclear în urma reinstituirii sancţiunilor americane. Comisia Europeană a aprobat joi acordarea acestui ajutor pentru Iran.


Citește și : Tot mai multe atacuri cu drone asupra principalei baze ruse din Siria

„Unde vor merge banii suplimentari ?”, s-a întrebat retoric Netanyahu. „Ei nu vor merge pentru a rezolva problema apei în Iran şi nici pentru şoferii de camioane iraniene”, a adăugat el.

„Aceste fonduri vor merge la rachete şi la Gardienii Revoluţiei în Iran, în Siria şi în alte părţi din Orientul Mijlociu”, a afirmat şeful guvernului israelian.

La începutul lunii, SUA au reintrodus sancţiuni vizând sistemul financiar iranian, inclusiv cumpărarea de dolari americani de către guvernul de la Teheran, comerţul cu aur şi vânzările de obligaţiuni de stat.

Citește și : Trump ‘tună și fulgeră’ la adresa propriului ministru al justiției

Noi sancţiuni americane sunt prevăzute pentru luna noiembrie, între care măsuri pentru a împiedica Iranul să-şi vândă petrolul.

Comisia Europeană a afirmat joi că ajutorul său va merge în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, al protejării mediului şi la combaterea efectelor consumului de droguri.