DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Bruxellesul va lansa pe 19 octombrie o consultare publică asupra reformei Pactului de Stabilitate, punct de plecare al unei dezbateri care s-ar putea încheia în 2022, a anunţat marţi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite France Presse, potrivit agerpres

Comisia ”va stabili cadrul discuţiei” asupra acestei reforme a regulilor bugetare şi ”lecţiilor de reţinut după pandemia de COVID-19”, a explicat comisarul european într-o conferinţă de presă la Luxemburg, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană.


Această dezbatere, lansată înaintea pandemiei de COVID-19, a fost suspendată din cauza crizei sanitare.

Pentru a evita o prăbuşire economică în contextul pandemiei, Uniunea Europeană a suspendat temporar Pactul de Stabilitate care limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria publică la 60% din PIB. Odată cu reluarea creşterii, se pune problema repunerii sale în practică.

Acest lucru este prevăzut pentru începutul lui 2023, dar o creştere a datoriei publice după pandemie ar putea determina unele ţări să solicite o flexibilitate sporită în reducerea deficitelor, cu atât mai mult cu cât lupta contra schimbărilor climatice va necesita investiţii publice masive în anii următori.