DISTRIBUIȚI
European Economic and Social Committee | - European Union

Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei, în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, pentru a atinge obiectivele stabilite în planul REPowerEU şi în Pactul verde european, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit agerpres

Aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal GNL offshore. Acestea sunt împărţite între nouă state membre UE: România, Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia şi Slovenia, precum şi şi Tunisia.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

Investiţia se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU.

„Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului