DISTRIBUIȚI
dpa

Uniunea Europeană va ‘înăspri sancţiunile’ faţă de Belarus, acuzat că organizează un aflux de migranţi la frontiera cu Polonia pentru a face presiuni asupra UE, a anunţat luni şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, înaintea unei reuniuni la Bruxelles, transmite AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko pretinde ca noi să desfiinţăm toate sancţiunile. Vom da răspunsul nostru astăzi: vom înăspri şi mai mult sancţiunile’, a declarat Maas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din statele UE.


Citeşte şi: Mai multe australience dau în judecată Qatarul, după examinările ginecologice forţate pe Aeroportul din Doha – Black News

El a vorbit despre ‘mai multă severitate’ faţă de persoanele implicate în traficul de migranţi, şi a adăugat că ‘sancţiuni economice severe sunt inevitabile’.

‘Vom continua pe această cale a severităţii pentru că nu există alternativă rezonabilă’, a subliniat ministrul german.

Luni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a afirmat că, ‘în ce priveşte afluxul de migranţi, lucrurile revin sub control’. Borrell a discutat duminică cu ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, acesta fiind primul contact la nivel înalt între UE şi Minsk de la debutul crizei actuale.

‘Astăzi vom aproba un nou pachet de sancţiuni împotriva belaruşilor responsabili de ceea ce se întâmplă. Şi vom lărgi cadrul acestor sancţiuni pentru a le aplica şi altor oameni, companii aeriene, agenţii de voiaj şi tuturor celor care sunt implicaţi în transportul ilegal de migranţi la frontierele noastre’, a precizat Borrell.

Citeşte şi: Șefa NHS Anglia este acuzată că a ABUZAT de statisticile Covid – Black News

Occidentalii acuză regimul lui Lukaşenko de orchestrarea crizei prin încurajarea migranţilor să vină în Belarus, aducându-i apoi la frontiera cu UE.

Lukaşenko, aflat la putere de aproape trei decenii şi care a exercitat o reprimare sângeroasă a opozanţilor săi, neagă acuzaţiile şi face responsabil Occidentul.