DISTRIBUIȚI
twitter.com

O misiune de observatori a Uniunii Europene, condusă de eurodeputatul german Michael Gahler (din grupul PPE), va monitoriza alegerile generale şi provinciale care se vor desfăşura pe 25 iulie în Pakistan, a anunţat vineri Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

O echipă formată din 9 analişti va sosi pe 22 iunie în Pakistan, unde vor rămâne până la finalul procesului electoral, după această dată urmând să sosească alţi 60 de observatori europeni care vor fi repartizaţi pe tot cuprinsul ţării.


Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

UE a mai trimis astfel de misiuni în Pakistan la alegerile din anii 2002, 2008 şi 2013, precum şi o echipă de monitorizare în 2016.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că odată cu aceste alegeri ‘se speră că Pakistanul va traversa a doua sa tranziţie democratică realizată de un guvern ales’.

Eurodeputatul care va conduce misiunea de observatori a afirmat la rândul său că activitatea sa şi a echipei sale ‘vor fi o contribuţie semnificativă pentru procesul democratic şi electoral al Pakistanului’.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

Peste 100 de milioane de pakistanezi sunt aşteptaţi la urne pe 25 iulie pentru alegerea celor 342 de deputaţi ai legislativului, dintre care 272 sunt aleşi direct, iar 60 de mandate sunt rezervate femeilor şi alte 10 minorităţilor naţionale. În aceeaşi zi va avea loc şi scrutinul pentru alegerea adunărilor parlamentare din cele patru provincii ale ţării.

Actualul guvern condus de Liga Musulmană a Pakistanului (PML-N), care a obţinut majoritatea absolută la scrutinul din 2013, şi-a încheiat mandatul pe 31 mai, fiind al doilea executiv care, după obţinerea independenţei Pakistanului în anul 1947, reuşeşte să-şi ducă mandatul până la capăt.