DISTRIBUIȚI
La Tribune

Uniunea Europeană va trimite 651.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 către ţările balcanice care nu fac parte din blocul comunitar, relatează DPA, potrivit agerpres.

Decizia este un prim pas şi vor mai urma ajutoare, a declarat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.


Citeşte şi: Ancheta Wirecard CUTREMURĂ Germania: Elita politică și financiară a fost prinsă într-un SCANDAL imens! – Black News

Austria coordonează campania, care se va desfăşura între mai şi august, din partea UE.

Aceste doze Pfizer/BioNTech erau rezervate de la început pentru un astfel de ajutor pentru ţările vecine ale UE şi nu vor afecta ritmul vaccinării în blocul comunitar, a spus el.

Vaccinurile vor fi distribuite în funcţie de nevoi, şi nu pe cap de locuitor.

Acest lucru înseamnă că Albania, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord, unde foarte puţine persoane s-au vaccinat, vor primi aproape 500.000 de doze.

Restul vor ajunge la Kosovo, Muntenegru şi Serbia.

Vaccinurile sunt destinate în primul rând angajaţilor din sistemul de sănătate şi de îngrijire, însă ţările vor decide singure cum vor distribui dozele.

În Bosnia au avut loc chiar proteste din cauza achiziţionării lente de vaccinuri împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Omega-3 şi vitamina D reduc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 – Black News

Serbia are cel mai puţin nevoie de acest ajutor dintre statele din Balcani, astfel că va primi circa 36.000 de doze prin programul UE.

Serbia a administrat deja la scară largă vaccinuri din Rusia şi China şi a vaccinat cu cel puţin o doză 26% din populaţie.