DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2007 European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg. Josep Borrell, former president of the European Parliament and very active against Catalan separatism, will be the new Spanish socialist government's foreign minister, a party source told AFP. / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Uniunea Europeană va analiza toate modalităţile de menţinere a încetării oficiale a focului în Libia în cazul ajungerii la o astfel de evoluţie, dar orice acord de pace va avea nevoie de sprijinul real al Uniunii Europene pentru a putea rezista, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), ce are pe agendă şi dosarul libian, potrivit Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

”O încetare a focului implică pe cineva care să aibă grijă de asta. Nu poţi spune ‘aceasta este o încetare a focului’ şi apoi să uiţi. Cineva trebuie să o monitorizeze, să o gestioneze”, a afirmat Borrell răspunzând unei întrebări legate de o eventuală misiune de menţinere a păcii în Libia.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

De asemenea, el a a lansat un apel către statele membre ale UE pentru relansarea operaţiunii navale Sophia, concepută iniţial pentru a stopa traficul de migranţi pe Mediterana şi pentru a consolida embargoul ONU asupra importurilor de arme în Libia.

”Cred că trebuie să o revitalizăm”, a spus Josep Borrell în legătură cu reluarea activităţii maritime din cadrul operaţiunii Sophia.

Componenta navală a acestei misiuni a fost suspendată anul trecut pe fondul unei dezbateri aprinse privind migraţia; experţii europeni continuă să antreneze Garda de Coastă libiană.

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia s-au angajat duminică să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, a anunţat cancelarul german, Angela Merkel, duminică, după conferinţa internaţională privind conflictul libian desfăşurată la Berlin.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei

Cancelarul Germaniei a anunţat că la conferinţă a fost convenit un acord care stabileşte un plan de pace pentru Libia, ”un proces obligatoriu”, şi vor urma rapid acţiuni pentru a implementa ceea ce s-a convenit. Prima întâlnire pentru consolidarea încetării focului urmează să aibă loc curând, a spus ea.

Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar.