DISTRIBUIȚI
Brexit UK exit from EU negotiation process concept with Union Jack and European Union flag on a clock 3D illustration.

Uniunea Europeană i-a transmis premierului britanic Boris Johnson că trebuie să facă mai multe concesii dacă vrea să ajungă la un acord de Brexit în ultimul moment, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

După ce o sursă din Downing Street a informat că o înțelegere este imposibilă din cauză că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a făcut cereri inacceptabile, UE l-a acuzat pe Johnson că joacă „un joc stupid de a da vina pe altcineva”.


Citește și : Reacţii internaționale la ofensiva Turciei în nordul Siriei

„Riscul unui Brexit fără acord este real și depinde de o decizie din partea Guvernului Marii Britanii, însă nu va fi niciodată alegerea – alegerea preferată – a Uniunii Europene”, a declarat președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron se vor întâlni duminică la Palatul Élysée, pentru a discuta înainte de un summit UE, care va avea loc în perioada 17-18 octombrie.

Uniunea Europeană a reacţionat cu reticenţă la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra şi a anunţat că le va analiza în profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Citește și : Suspectul atacului antisemit asupra unei sinagogi din Halle a fost arestat

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.