DISTRIBUIȚI
EASO

Aproape 100 de solicitanţi de azi vulnerabili, între care şi minori, au fost transferaţi din Grecia şi Cipru spre Germania şi Finlanda, a anunţat miercuri agenţia de coordonare a azilului pentru Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Primul transfer de 83 de membri ai unor familii cu copii grav bolnavi a fost efectuat la 24 iulie între Grecia şi Germania, a transmis Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).


Citește și: Omul de legătură între Washington și Berlin vorbește despre retragerea trupelor americane din Germania

Operaţiunea face parte dintr-un proiect al UE de relocalizare a 1.600 de minori în diverse ţări europene. Proiectul este susţinut de Comisia Europeană, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

O a doua operaţiune, care nu face parte din proiectul de relocalizare al UE, a avut loc la 27 iulie cu transferul între Cipru şi Finlanda a 16 somalezi şi congolezi proveniţi din familii monoparentale.

Toţi au fost supuşi testelor de depistare a COVID-19 înainte de a părăsi Cipru şi Grecia, a afirmat EASO.

Grecia numără aproape 5.000 de migranţi minori, iar majoritatea trăiesc în condiţii insalubre în tabere de refugiaţi sau în locuinţe neadaptate pentru ei.

Citește și: Parlamentul Turciei APROBĂ controlul asupra Twitter şi Facebook

Zeci de mii de solicitanţi de azil au fost blocaţi în Grecia din 2016 când mai multe state europene şi-au închis frontierele ca răspuns la afluxul de migranţi şi de refugiaţi, în principal din Siria marcată de război.

Peste zece ţări europene au acceptat să facă o excepţie pentru minori. Un mic număr dintre ei au fost deja transferaţi în Portugalia, Luxemburg şi Germania.

Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Irlanda, Lituania, Serbia şi Elveţia au acceptat de asemenea să primească un anumit număr.