DISTRIBUIȚI
The Economist

Uniunea Europeană a apreciat vineri că planul american pentru un guvern de tranziţie în Venezuela, fără preşedintele Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei, Juan Guaido, este „conform” cu reglementarea paşnică susţinută de statele sale membre, informează AFP, potrivit agerpres.

UE „salută cadrul pentru o tranziţie democratică în Venezuela propus de Statele Unite”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell într-o declaraţie făcută în numele celor 27 de state membre.


Citește și : Un al treilea guvernator regional din Rusia a demisionat în două zile din cauza coronavirusului

„Propunerea americană este în conformitate cu solicitarea UE de a se ajunge la o soluţie paşnică a crizei prin negocieri în vederea instaurării unui guvern democratic, care este mai necesar ca oricând astăzi”, se arată în declaraţia dată publicităţii în urma unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor de externe din statele membre UE.

UE este îngrijorată de „impactul uman devastator” pe care l-ar putea avea pandemia noului coronavirus „într-o ţară care se confruntă deja cu o situaţie economică, socială şi umanitară gravă”.

SUA au cerut marţi aliatului său, Juan Guaido, să renunţe, cel puţin provizoriu, la preşedinţia Venezuelei în aşteptarea unor noi alegeri, într-o schimbare de tactică ce pare să fie, scrie AFP, recunoaşterea eşecului strategiei de înlăturare de la putere a preşedintelui Maduro.

Conform planului american, Nicolas Maduro şi Juan Guaido ar trebui să renunţe amândoi pe termen scurt la puterea executivă, care să fie încredinţată pe o perioadă de tranziţie unui „consiliu de stat” instituit de „aleşi ai Adunării Naţionale din ambele tabere”.

În schimbul acceptării noului lor proiect, americanii promit să ridice treptat sancţiunile draconice impus regimului de la Caracas, pe măsură ce planul este pus în practică.

UE „cheamă toţi actorii politici venezueleni să pună interesele naţiunii deasupra tuturor celorlalte considerente şi să se angajeze într-un proces de negociere credibil, reprezentativ şi serios, precum cel facilitat de Norvegia”.

Citește și : UE pregăteşte un ‘pachet de ajutoare financiare’ pentru Africa în faţa pandemiei de COVID-19

Europenii se declară gata să „contribuie, în special prin intermediul Grupului de Contact Internaţional, la un proces inclusiv care să ducă la restabilirea democraţiei şi a statului de drept printr-un scrutin prezidenţial liber şi echitabil”, notează AFP.

Guvernul lui Nicolas Maduro a respins apelul europenilor într-o declaraţie în care apreciază că UE „îşi arată sprijinul pentru proiectul Washingtonului de a ridica sancţiunile ilegale împotriva Venezuelei, dacă şi numai dacă dorinţa acestuia este îndeplinită şi fostul proiect de lovitură de stat se realizează”.

Venezuela, se arată în textul declaraţiei, „solicită statelor membre UE să respecte suveranitatea poporului venezuelean şi le reaminteşte că, în calitate de semnatari ai Cartei ONU, cel puţin pot să respecte obiectivele şi principiile sale”.