DISTRIBUIȚI
REUTERS

Uniunea Europeană şi-a suspendat sprijinul pentru proiectele de dezvoltare în Myanmar, pentru a nu acorda asistenţă financiară armatei care a luat puterea printr-un puci luna trecută, au anunţat joi mai mulţi oficiali, citaţi de Reuters, potrivit agerpres. 

Cele 27 de state ale UE au informat un comitet al Organizaţiei Mondiale a Comerţului că au suspendat toată cooperarea pentru dezvoltare ce ar sprijini autorităţile militare, a declarat un responsabil comercial cu sediul la Geneva.


Citeşte şi: De voie, de nevoie, Merkel acceptă o relaxare treptată a restricţiilor

Comisia Europeană, executivul UE, a confirmat că a suspendat sprijinul bugetar, care în anii trecuţi a implicat peste 200 milioane de euro (240,7 milioane de dolari) în programe separate ce rulează adesea timp de patru ani.

Decizia UE urmează condamnării internaţionale a loviturii de stat militare de la 1 februarie în Myanmar (fostă Birmania n.r.), care a răsturnat guvernul lui Aung San Suu Kyi. În timp ce protestele continuă împotriva juntei, emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Myanmar a declarat că 38 de persoane au fost ucise miercuri.

Asistenţa UE pentru dezvoltare acordată Myanmar s-a concentrat pe educaţie, justiţie, alegeri şi nutriţie în zonele rurale în una dintre cele mai sărace ţări din Asia.

Vezi şi: Un prototip al rachetei Starship A EXPLODAT după aterizare – VIDEO

Miniştrii de externe ai UE au convenit luna trecută să examineze sancţiuni ce ar putea viza firme deţinute de armată, dar au exclus orice reducere a preferinţelor comerciale pentru Myanmar pentru a evita afectarea celor mai săraci muncitori din industria textilă.

Myanmar beneficiază de schema UE „Totul în afară de arme”, care oferă acces fără taxe pentru toate exporturile sale, cu excepţia armelor şi muniţiilor, pe piaţa UE de 450 milioane de consumatori.